Colruyt is een dure veilige haven
Colruyt dreigt als veilige haven het slachtoffer van zijn eigen succes te worden. Zo is de koers-winstverhouding opgelopen tot 23, wat het risico op een correctie de hoogte injaagt.
De voorbije maanden stond er geen maat op de beursprestatie van Colruyt. In de zoektocht naar een veilig onderkomen in deze turbulente beurstijden vluchtten beleggers massaal de veilige haven van Colruyt in. Dankzij zijn ijzersterke marktpositie, zijn zeer solide balans en zijn weinig cyclische resultaten zien beleggers Colruyt bijna als een alternatief voor een kwaliteitsvolle overheidsobligatie. Het beperkte dividendrendement van 1,84 procent toont aan dat beleggers tevreden zijn met een kleine coupon en dat ze veiligheid boven rendement verkiezen. Maar het is de vraag of die overbevolkte veilige haven nog veilig is. De koers en de waardering van het aandeel zijn zo hoog opgelopen dat het risico op een stevige correctie sterk is toegenomen. Als het beleggersvertrouwen wat herstelt, kan het koersverlies oplopen tot het equivalent van ettelijke jaren dividend.
Over de resultaten zelf geen kwaad woord. Meer nog: de recente hausse is ook een gevolg van de sterke resultaten over de eerste helft van het boekjaar 2018-2019, dat liep van 1 april tot 30 september. De omzet steeg met 3 procent, ondanks een negatief kalendereffect van 2 procent. Die omzetstijging is te danken aan een mix van organische groei, stijgende prijzen en een uitbreiding van het winkeloppervlak. De omzetstijging van de Colruytwinkels bleef beperkt tot 1,7 procent, terwijl de formules OKay, Bio-Planet en Cru een gezamenlijke omzetstijging van 6,9 procent lieten optekenen. Het marktaandeel van de groep steeg van 31,9 naar 32,4 procent.
Colruyt wist die stijgende omzetcijfers te vertalen naar een nog grotere stijging van de winst. De bedrijfscashflow steeg met 10 procent en de bedrijfswinst met 9 procent. De nettowinst klom zelfs met 15 procent, maar daar zit ook een eenmalige meerwaarde van 18 miljoen euro in door de verkoop van de deelneming in het offshore windpark Northwester 2. De winst per aandeel steeg zelfs met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, wat een weerspiegeling is van het lopende inkoopprogramma van eigen aandelen, waardoor de winst over minder aandelen moet worden verdeeld.
De motor achter die winststijging is de gedaalde promo- en prijsdruk op de Belgische retailmarkt. De tendens die zich in de tweede helft van vorig jaar aftekende, kreeg dus een vervolg. Die adempauze in de concurrentieslag tilde de brutomarge op van 25,7 naar 26,3 procent. Verdere margesteun kwam er ook van een striktere kostencontrole. Zo lag het aantal medewerkers eind september op nagenoeg hetzelfde peil als een jaar eerder, ondanks dus de behoorlijke stijging van de omzet. Op het niveau van de bedrijfswinst bleef de margestijging beperkt, omdat het vrij intensieve investeringsprogramma de afschrijvingskosten omhoog jaagt. Ook de volgende jaren blijft de groep stevig investeren.
Door die sterke resultaten kan Colruyt zijn verwachtingen voor dit boekjaar bevestigen. De vergelijkbare nettowinst zal hoger zijn dan in het vorige boekjaar, hoewel de groep in de tweede jaarhelft een toename van de concurrentiedruk verwacht. Colruyt anticipeert wellicht op de komst van de Nederlandse prijsbreker Jumbo naar de Belgische markt, wat een nieuwe prijzenslag kan uitlokken. Het management verwacht ook geen significante herneming van het economische klimaat voor de consument. Dat is een standaardzin in de verwachtingen van Colruyt, maar deze keer zal dat niet ver naast de waarheid zitten.
Conclusie
Colruyt dreigt als veilige haven het slachtoffer van zijn succes te worden, omdat de toestroom van beleggers de waardering fors heeft opgejaagd. Zo is de koers-winstverhouding opgelopen tot 23, wat het risico op een correctie de hoogte injaagt. Het advies blijft houden.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 62,3 euro
Ticker: BB
ISIN-code: BE0974256852
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 8,9 miljard euro
K/w 2017-2018: 17
Verwachte k/w 2018-2019: 23
Koersverschil 12 maanden: +44%
Koersverschil sinds jaarbegin: +44%
Dividendrendement: 1,8%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier