Colruyt

Het mag duidelijk zijn, het is op dit moment duur om in veilige havens voor anker te gaan.

De koers van Colruyt tikte eind vorig jaar een nieuwe record aan, en het aandeel hield tijdens de moeilijke jaarstart op de beurs vrij goed stand. Defensieve aandelen mét winstgroei blijven dan ook populair. Het aandeel noteert tegen 19 keer de winst, en de ondernemingswaarde bedraagt ruim 9 keer de bedrijfskasstroom (ebitda). Het mag duidelijk zijn, het is op dit moment duur om in veilige havens voor anker te gaan.

De resultaten over de eerste helft van het boekjaar 2015-2016 bevestigden de status van defensief groeiaandeel. De omzet steeg met 2,9%, met dank ook aan een verder stijgend marktaandeel, tot 31,6% intussen. De omzet kreeg een zetje van een kentering in het prijsbeeld. Dalende winkelprijzen hebben plaats gemaakt voor een heel milde prijsinflatie. Alleen de omzet bij Dreamland en Dreambaby liet een valse noot horen (verkoop -6%). Niet alleen de omzet dikte verder aan, ook de marges konden licht aangescherpt worden, met als resultaat dat de bedrijfswinst (ebit) met 6,3% steeg.

De verdediging van de strategie van laagste prijzen kostte iets minder geld. Toch verwacht Colruyt nog geen echte trendbreuk. De markt zou sterk prijscompetitief blijven, ook omdat ze op het hoofdkwartier in Halle nog geen significante herneming van het economische klimaat en het consumentenvertrouwen in Frankrijk en België verwachten. In Frankrijk steeg de omzet met 12%, maar van winst is nog geen sprake. De marges blijven er onder druk staan door aanhoudende prijsconcurrentie en prijsdalingen. Steeg de bedrijfswinst (ebit) met 6,3%, dan bleef de toename van de nettowinst steken op 1% als gevolg van mindere financiële resultaten, een hogere belastingvoet en een lagere bijdrage van dochterbedrijven.

Voor dit jaar verwacht het management een nettowinst die minstens even groot zal zijn als de nettowinst van vorig jaar, verhoogd met de kartelboete van 31 miljoen die vorig jaar in de bus viel. Anders gezegd, de onderliggende nettowinst blijft op peil, wat beleggers prompt als een te conservatieve inschatting bestempelden. In de koers zit daarom de verwachting van verdere winstgroei al verrekend.

Beleggers smaken Colruyt ook als cashmachine. Een blik op de kasstromen spreekt boekdelen. In de eerste helft van dit boekjaar genereerde het bedrijf bijna 130 miljoen EUR aan vrije kasstroom. Dat is de kasstroom die overblijft na de gedane investeringen en die kan gebruikt worden om aandeelhouders en schuldeisers te vergoeden. Aangezien Colruyt geen financiële schuldeisers heeft en integendeel een nettokaspositie heeft, komt de vrije kasstroom integraal de aandeelhouders toe. Er staat intussen opnieuw 433 miljoen EUR cash op de rekening, wat vrij snel kan resulteren in een verdere inkoop van eigen aandelen en/of een hoger dividend. Ondanks de opgelopen koers biedt een aandeel van Colruyt een rendement van 4% in termen van vrije kasstroom, een fraai cijfer.


Conclusie

Verdere omzetgroei en minstens een behoud van de marges moeten ook de volgende jaren garant staan voor een lichte winstgroei. De ijzersterke balans en de generatie van vrije kasstromen kunnen ook bekoren. De waardering van het aandeel is echter stevig opgelopen zodat een adviesverhoging er niet in zit. Kwaliteit is allang niet goedkoop meer.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content