Coeur Mining

De markt heeft de geplande aandelenuitgifte van Coeur Mining niet enthousiast onthaald, met een flinke koersdaling tot gevolg. Tegen 4 keer de boekwaarde is Coeur pittig gewaardeerd, en een dividend is er niet.

Het Amerikaanse Coeur Mining (vroegere naam: Coeur d’Alene) is een middelgroot mijnbedrijf dat 60% van zijn inkomsten haalt uit goud en 40% uit zilver. Zilver werd drie opeenvolgende jaren goedkoper, maar noteert dit jaar wel al bijna 40% hoger. Goud deed het de jongste jaren in verhouding iets beter, maar bevindt zich nog altijd ruim een derde onder het hoogtepunt van vijf jaar geleden. De activa van Coeur zijn geconcentreerd rond vijf mijnen: Palmarejo (Mexico, goud en zilver), Rochester (Nevada, goud en zilver), Kensington (Alaska, goud), Wharf (Zuid-Dakota, goud) en San Bartolomé (Bolivia, zilver). Daarnaast heeft Coeur nog enkele participaties waaronder de Endeavour-mijn in Australië. De totale reserves van het mijnbedrijf werden eind vorig jaar geschat op 2,44 miljoen ounce goud en 156 miljoen ounce zilver.

De koers van Coeur is sinds het jaarbegin vervijfvoudigd. Het aandeel ging tussen dieptepunt (januari) en top (augustus) zelfs maal tien. Dat illustreert vooral hoe diep het aandeel wel was teruggevallen. Coeur was op het niveau van de bedrijfskasstroom (ebitda) in de eerste jaarhelft weer winstgevend (109 miljoen USD). De mijngroep genereert ook positieve vrije kasstromen, onder meer door het budget voor kapitaaluitgaven en nieuwe exploratie erg laag te houden. De vrije kasstroom wordt voor het volledige boekjaar op 100 tot 120 miljoen USD begroot. Coeur haalde eerder dit jaar al 75 miljoen USD op, wat de cashpositie op 257,6 miljoen USD bracht. Een deel van de liquiditeiten werd gebruikt om de uitstaande schuld met een vijfde te verminderen, tot 420,6 miljoen USD. Daardoor zullen de rentelasten met 9 miljoen USD dalen.

Het management besliste vorige maand om van de flink gestegen aandelenkoers te profiteren om nog eens geld op te halen. Coeur wil via een nieuwe aandelenuitgifte de liquiditeiten met 200 miljoen USD verhogen. Een exacte timing werd niet gegeven. Tegen de huidige aandelenkoers komt dat overeen met ongeveer 17 miljoen nieuwe aandelen. Dat zal voor bestaande aandeelhouders tot een verwatering van 10 tot 11% leiden. Het extra geld wordt opnieuw grotendeels worden gebruikt om de schulden verder te verlichten. Die kunnen terugvallen tot minder dan 70 miljoen USD of amper 0,4 keer de ebitda. Een jaar eerder was dit nog zes keer zoveel. Waarschijnlijk zal een deel ook dienen voor uitbreidingen (o.a. van Rochester) en nieuwe exploratie.

Joaquin (Argentinië) en La Preciosa (Mexico) zijn de twee belangrijkste exploratieprojecten van Coeur. Uit een eerdere haalbaarheidsstudie bleek dat dit laatste project rendabel was vanaf een zilverprijs van 20 USD per ounce. In het derde kwartaal kwam de prijs voor het eerst in twee jaar opnieuw in de buurt van die grens.


Conclusie

De geplande aandelenuitgifte werd door de markt niet enthousiast onthaald, met een flinke koersdaling tot gevolg. Het verse kapitaal zal de schulden wel fors reduceren. Tegen 4 keer de boekwaarde is Coeur vrij pittig gewaardeerd en een dividend is er niet. We verkiezen in de sector Pan American Silver en Silver Wheaton, die minstens even goede groeiperspectieven combineren met een lagere waardering. Vandaar een neutraal advies.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content