De recente opleving van de scheepvaarttarieven voor het transport van droge bulk (ijzererts, steenkool, graan) kwam veel te laat om de halfjaarcijfers van CMB te redden.

De tarieven waren in het voorjaar dusdanig diep weggezakt dat de rederijen de operationele kosten zelfs nauwelijks nog konden recupereren. Zulke lage tarieven veroordelen ook Bocimar, de drogebulkdochter van CMB, tot zware verliezen. In het tweede kwartaal liep het verlies bij Bocimar op tot 45,8 miljoen USD, wat het halfjaarverlies op 87,1 miljoen dollar (USD) bracht. Die verliescijfers werden enigszins getemperd door winsten bij de nevenactiviteiten. CMB stortte zich eerder dit jaar met de overname van Delphis in het containersegment, en via dochter Bochem baat CMB ook een vloot van chemicaliëntankers uit. Daarnaast blijft ook luchtvaartdochter ASL Aviation naar wens presteren. Maar de winsten uit deze activiteiten zijn verhoudingsgewijs beperkt en bieden daarom hoogstens een doekje voor het bloeden.

CMB sloot het tweede kwartaal af met een onderliggend verlies van 31,2 miljoen USD. De resultaten van CMB worden dus gemaakt of gekraakt door het wedervaren op de drogebulkmarkt. De tarieven zijn de voorbije weken verdubbeld, maar dit is mogelijk nog niet de voorbode van een structurele heropleving. Ook het management van CMB blijft opvallend gematigd: “Een beter evenwicht tussen vraag en aanbod zal maar tot stand komen als de aanbodzijde fundamenteel verbetert door schepen te verschroten, opleveringen uit te stellen en geen nieuwe orders te plaatsen.”

Er is echter enige beterschap. De recente tariefstijging werd mogelijk door de verschroting van schepen. In het grootste segment kromp de wereldwijde vloot in met 0,7% in de eerste jaarhelft. In de kleinere segmenten daalde vooral op de Atlantische Oceaan de capaciteit. Gekoppeld aan recordhoge exportvolumes van soja en graan uit Zuid-Amerika gaf dat de tarieven een zetje. Maar om vraag en aanbod structureel in evenwicht te brengen, moeten nog meer verouderde schepen naar de schroothoop gestuurd worden. De verschroting wordt echter afgeremd door de lage staalprijzen, waardoor de schrootwaarde van de schepen afneemt en ze langer in de vaart blijven. Naast de toenemende verschroting is ook het aantal orders voor nieuwe schepen eindelijk opnieuw opgedroogd. Het kan echter nog 2 jaar duren voor de overcapaciteit wordt weggewerkt en de tarieven op een voor de rederijen winstgevend peil standhouden.

Het is ook uitkijken hoe de Chinese economie het de volgende maanden zal doen. China slorpt ongeveer 60% van het verscheepte ijzererts en 25% van de verscheept steenkool op. De Chinese groeivertraging laat zich nog niet voelen in de import van ijzererts. De Chinese import van steenkool daalt wel, maar dat heeft meer te maken met de Chinese politiek om minder afhankelijk te worden van steenkool voor de opwekking van elektriciteit.

Conclusie

De recente opleving van de scheepvaarttarieven voor droge bulk kondigt wellicht nog geen structureel rendabele prijzen aan. Toch verbetert de situatie langzaam, en het is op de bodem dat aandeelhouders hun slag kunnen slaan. Als de markt zich zal hebben hersteld, zal het te laat zijn. CMB is en blijft daarom ook een portefeuillewaarde.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content