Cisco Systems bereikt hoogste koers sinds 2001

© Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Er viel weinig af te dingen op de kwartaalcijfers van Cisco. Maar gewoon goed was niet goed genoeg, aangezien het aandeel de voorbije twaalf maanden een derde duurder werd en de groei beperkt blijft.

In de aanloop naar de bekendmaking van de derde kwartaalcijfers van het fiscale boekjaar 2018 was het aandeel van Cisco Systems opgelopen naar het hoogste niveau sinds 2001. Het voorbije jaar alleen al steeg de koers met 32 procent. Dat was best opmerkelijk, aangezien het technologiebedrijf in slechts een van de acht voorgaande kwartalen omzetgroei kon voorleggen. Net zoals verscheidene andere klassieke technologiebedrijven is Cisco bezig zijn klassieke bedrijfsmodel, dat steunde op productverkoop, om te vormen. Een extra moeilijkheid voor Cisco is dat hardware de ruggengraat van het bedrijf was. Dat is nog altijd het geval, hoewel de afhankelijkheid van netwerkapparatuur (routers en switches) langzaam maar zeker vermindert.

Cisco heeft zijn hardwaregamma uitgebreid met softwarematige functionaliteiten en daar een abonnementsformule aan gekoppeld. Dat moet voor meer recurrente inkomsten zorgen in plaats van eenmalige inkomsten uit productverkoop. Cisco heeft de voorbije jaren onder meer door overnames al grote stappen gezet om dat nieuwe bedrijfsmodel te implementeren. Het aandeel van de recurrente inkomsten in de totale omzet bedroeg 32 procent, of 2 procent meer dan een jaar eerder, maar dat was wel 1 procent minder dan in het vorige kwartaal.

De groepsomzet klom met 4,4 procent naar 12,46 miljard dollar, zo’n 20 miljoen dollar boven de consensusprognose. De omzet uit producten klom met 4,7 procent naar 9,3 miljard dollar. Diensten leverden 3,16 miljard dollar op, of 3,4 procent meer dan een jaar eerder. Routers en switches hebben nog altijd een aandeel van 57 procent in de groepsomzet. Cisco rekent voor het lopende kwartaal op een omzetstijging van 4 à 6 procent. De nettowinst klom met 7 procent naar 2,69 miljard dollar. Omdat er 4 procent minder aandelen in omloop zijn dan een jaar eerder, was de vooruitgang in de winst per aandeel iets groter (van 50 naar 56 dollarcent). De aangepaste winst kwam met 66 dollarcent per aandeel 1 cent uit boven de consensusverwachting.

De uitgestelde omzet (deferred revenue) klom met 29 procent naar 5,6 miljard dollar. Het gaat om inkomsten die niet in één keer binnenkomen, maar gespreid over de looptijd van de overeenkomst tussen Cisco en de klant. De evolutie van die parameter is belangrijk om de toekomstige omzetontwikkeling van de abonnementsverkopen in te schatten. Door hogere kosten en prijsdruk daalde de brutomarge naar 63,9 procent, tegenover 64,4 procent vorig jaar. Cisco boekte in het derde kwartaal een operationele kasstroom van 2,4 miljard dollar, tegenover 3,4 miljard dollar een jaar eerder. Het keerde 7,6 miljard dollar aan de aandeelhouders uit, waarvan iets meer dan 6 miljard dollar in de vorm van aandeleninkopen en bijna 1,6 miljard dollar aan dividenden. Het verhoogde zijn kwartaaldividend van 29 naar 33 dollarcent per aandeel.

Cisco had eind april 54,4 miljard dollar in kas. Er werd een eenmalige belasting van 1,3 miljard dollar ingehouden op de liquiditeiten die in het buitenland werden aangehouden. De totale groepsschuld bedraagt 28,1 miljard dollar. Dat brengt de nettocashpositie op 26,3 miljard dollar, of bijna 5,5 dollar per aandeel.

Conclusie

Er viel weinig af te dingen op de kwartaalcijfers van Cisco. Maar gewoon goed was niet goed genoeg, aangezien het aandeel de voorbije twaalf maanden een derde duurder werd en de groei alles bij elkaar beperkt blijft. Dat zal op korte termijn niet veranderen, want de overgang naar een nieuw bedrijfsmodel met meer recurrente inkomsten kost tijd. Cisco noteert met een premie tegenover het historische gemiddelde en is daarom aan een adempauze toe. We zouden afscheid nemen van het aandeel, al wordt het neerwaartse koersrisico wel beperkt door het dividend en de aandeleninkoop.

Advies : verkopen

Risico : gemiddeld

Rating : 3B

Koers: 43,57 dollar

Ticker: CSCO

ISIN-code: US17275R1023

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 209,5 miljard dollar

K/w 2017: 20,3

Verwachte k/w 2018: 16,9

Koersverschil 12 maanden: +32,9%

Koersverschil sinds jaarbegin: +13,5%

Dividendrendement: 3%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content