Cisco klimt naar hoogste koers sinds 2001

© Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Cisco knoopte in 2018 weer aan met groei. Dat werd door analisten en investeerders op applaus onthaald, maar tegen de huidige waardering kunnen we moeilijk enthousiast worden over een belegging in de technologiegroep.

De technologiegroep Cisco Systems kon voor het derde kwartaal op rij een omzetgroei voorleggen. Daarvoor was de omzet gedurende zeven opeenvolgende kwartalen gedaald. In de drie maanden tot eind juli, het laatste kwartaal van het boekjaar 2018, klom het omzetcijfer met 5,9 procent op jaarbasis naar 12,84 miljard dollar. Dat was meteen de hoogste kwartaalomzet in de geschiedenis van het bedrijf. De consensusprognose ging uit van een groei met 5,2 procent. Cisco kon lang profiteren van zijn status als dominante producent van fysieke netwerkapparatuur (routers en switches). Maar de voorbije jaren werd het bedrijf verplicht zichzelf her uit te vinden. Cisco kreeg af te rekenen met concurrenten die voor een lagere prijs soortgelijke functionaliteiten aanboden. Daarnaast is er de trend naar een softwarematig netwerkbeheer.

Een groot deel van de netwerken van bedrijven en netwerkoperatoren draait nog altijd op apparatuur van Cisco, omdat dat historisch zo is gegroeid. Dat neemt niet weg dat het Amerikaanse bedrijf een inhaalbeweging moest maken. Cisco biedt ook software aan om netwerken aan te sturen en heeft zijn hardwareproductengamma uitgebreid met functionaliteiten zoals het monitoren van dataverkeer, toegangscontrole en het opsporen van problemen. Sinds 2016 heeft het daartoe niet minder dan negentien softwarebedrijven overgenomen.

Een groeiend deel van de inkomsten is recurrent via abonnementsformules, zodat Cisco niet louter afhankelijk is van productverkoop. Toch leert de omzetsamenstelling dat de klassieke hardwareactiviteiten nog altijd het grootste deel van de verkopen opleveren. De omzet uit producten klom in het vierde kwartaal met 6,8 procent naar 9,64 miljard dollar, of drie kwart van de totale groepsomzet. Binnen die productgroep blijven routers en switches (Infrastructure Products) met een omzet van 7,44 miljard dollar (+7%) veruit de grootste. Applicaties en beveiliging volgen op een ruime afstand met 1,34 miljard dollar (+10%) en 627 miljoen dollar (+12%). De recurrente inkomsten stonden in het vierde kwartaal in voor 32 procent van de groepsomzet, of 1 procent meer dan een jaar eerder. De omzet uit diensten dikte met 3 procent aan naar 3,2 miljard dollar.

Cisco boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 3,3 miljard dollar, of 8 procent meer dan een jaar eerder. De vooruitgang van de winst per aandeel was bijna dubbel zo hoog (+15% naar 70 dollarcent). Cisco kocht vorig boekjaar niet minder dan 432 miljoen eigen aandelen in, goed voor een uitgave van 17,6 miljard dollar, of ongeveer anderhalf keer de kwartaalomzet. Daarnaast heeft Cisco voor bijna 6 miljard dollar aan dividenden uitgekeerd.

De omzet- en winstprognoses voor het lopende kwartaal lagen eveneens boven de verwachtingen. De vergelijkingsbasis is voorlopig nog gunstig, omdat er in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog een negatieve omzetgroei was. Cisco mikt op een klim van 5 à 7 procent, of een omzet van 12,75 à 12,99 miljard dollar. Dat is ruim boven het consensuscijfer van 12,58 miljard dollar. De winst per aandeel zal uitkomen tussen 70 en 72 dollarcent, tegenover een verwachte 69 dollarcent. Cisco had eind vorig boekjaar 46,55 miljard dollar in kas. Daar stond een schuld van 25,57 miljard dollar tegenover. De nettocashpositie bedraagt 4,5 dollar per aandeel.

Conclusie

Cisco knoopte in 2018 weer aan met groei. Dat werd door analisten en investeerders op applaus onthaald. Die groei was allesbehalve spectaculair, maar niettemin koerste het aandeel naar zijn hoogste niveau sinds 2001. Maar de vooruitgang van de winst per aandeel is grotendeels te danken aan financial engineering. De royale aandeelhoudersvergoedingen beperken het neerwaartse koersrisico, maar tegen de huidige waardering kunnen we moeilijk enthousiast worden over een belegging in Cisco.

Advies : verkopen

Risico : gemiddeld

Rating : 3B

Koers: 47,77 dollar

Ticker: CSCO US

ISIN-code: US17275R1023

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 224,6 miljard dollar

K/w 2017: 21

Verwachte k/w 2018: 16

Koersverschil 12 maanden: +52%

Koersverschil sinds jaarbegin: +24%

Dividendrendement: 2,8%

Partner Content