Cisco geveld door sombere vooruitzichten
Cisco Systems presenteerde vrij goede kwartaalcijfers, maar werd afgestraft door de tegenvallende vooruitzichten. Groei lukt voorlopig enkel via overnames, waar te veel voor moet worden betaald.
Klassieke technologiebedrijven moeten zich continu heruitvinden om hun positie te behouden op de sterk veranderende markt. Ook Cisco moet dus op de kar van cloud computing en software based networking springen. De voorbije vier boekjaren stagneerde de omzet, ondanks 15 miljard dollar aan overnames. Dat illustreert dat de klassieke activiteiten achteruitboeren, terwijl de nieuwe segmenten nog niet snel genoeg groeien. Na drie kwartalen in het lopende fiscaal boekjaar ligt de omzet 2 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In de drie maanden tot eind april was er een daling met 0,5 procent tot 11,94 miljard dollar. Een bescheiden achteruitgang, maar wel de zesde opeenvolgende omzetkrimp op jaarbasis. De productverkoop (8,88 miljard dollar) bleef nagenoeg stabiel, terwijl de omzet uit diensten (3,06 miljard dollar) met iets meer dan 2 procent kromp. Routers (-2%) en switches (+2%), samen goed voor bijna de helft van de groepsomzet, hielden elkaar in evenwicht.
Cisco is een bevoorrechte leverancier van de Amerikaanse overheid en merkte een terughoudendheid in bestellingen door de onduidelijkheid over de budgetten. Ook de bedrijfsklanten spendeerden minder, waarbij vooral de telecomoperatoren het lieten afweten. Tegelijk vlakte de groei op de opkomende markten af. Dat leidde tot een daling van het aantal orders met 4 procent. Toch was de onderliggende trend niet zo slecht als de verkoopcijfers doen vermoeden. Dat wordt geïllustreerd door het aandeel van de recurrente inkomsten (via abonnementsformule) in de omzet, dat steeg van 29 naar 31 procent. De uitgestelde omzet (deferred revenue) van contracten die al waren afgesloten, maar pro rata als omzet worden erkend, klom met 13 procent naar 17,3 miljard dollar. De operationele winst klom, ondanks de lichte omzetdaling, met 6 procent. Dat was te danken aan de strikte kostencontrole door het herstructureringsplan dat vorige zomer werd gelanceerd. Cisco kondigde 1100 bijkomende ontslagen aan, boven op de 5500 afvloeiingen van augustus.
De nettowinst klom met 7 procent naar 2,51 miljard dollar, of 0,6 dollar per aandeel, iets boven de consensusverwachting. Alles bij elkaar waren de kwartaalcijfers dus niet zo slecht. Toch kreeg Cisco een koersdaling van ruim 10 procent aangesmeerd door de tegenvallende vooruitzichten. Het middelpunt van de opgegeven omzetvork voor het lopende kwartaal (12 miljard dollar, of 4 à 6 procent minder dan vorig jaar) lag ruim een half miljard dollar onder de consensus. Cisco keert op jaarbasis 6 miljard dollar aan dividenden uit. Dat is mogelijk door de bedrijfskasstroom van 15 miljard dollar. De aandeleninkoop heeft per saldo niet veel effect op de winst per aandeel, omdat de meeste ingekochte aandelen dienen voor optieprogramma’s voor het personeel. Cisco had aan het einde van het derde kwartaal een nettokaspositie op 35,5 miljard dollar (circa 7 dollar per aandeel).
Conclusie
Cisco presenteerde vrij goede kwartaalcijfers, maar werd afgestraft door de tegenvallende vooruitzichten. Groei lukt voorlopig enkel via overnames, waar te veel voor moet worden betaald. Het aandeel is niet duur, zowel tegenover het eigen historische gemiddelde als de markt, maar het gebrek aan groeivooruitzichten maakt dat Cisco geen hogere waardering verdient.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Munt: Amerikaanse dollar
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 158,8 miljard dollar
K/w 2016: 15
Verwachte k/w 2017: 13,5
Koersverschil 12 maanden: +13%
Koersverschil sinds jaarbegin: +5%
Dividendrendement: 3,6%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier