CFAO
Het Japanse conglomeraat Toyota Tsusho Corporation maakte op 22 november bekend dat het een bod lanceert op de aandelen van CFAO die het nog niet in bezit heeft. Niet ingaan op het bod heeft geen zin.
Het Japanse conglomeraat Toyota Tsusho Corporation (TTC) maakte op 22 november bekend dat het een bod lanceert op de 1.223.135 aandelen van CFAO die het nog niet in bezit heeft. Om dat beter te begrijpen moeten we de klok terugdraaien naar 2012. Toen stapte TTC in twee stappen in het kapitaal van CFAO. Eerst namen de Japanners in augustus tegen 37,5 euro per aandeel 18.334.706 aandelen (29,8%) over die Discodis, een filiaal van Kering (het vroegere KKR), aanhield in CFAO. In het najaar lanceerde TTC een publiek overnamebod tegen dezelfde voorwaarden op de overige aandelen. TCC verwierf bijkomend 41.842.703 aandelen en eind december 2012 bezat het 97,81 procent van het kapitaal. TTC besliste daarop om CFAO apart beursgenoteerd te laten en sindsdien noteerde het aandeel in een nauwe range tussen 30 en 35 euro.
Met CFAO wilde TTC inspelen op het bovengemiddelde groeipotentieel van Afrika. De instap van TTC ging nochtans niet ongemerkt voorbij, want concurrenten van Toyota zoals Nissan en Renault wilden niet langer samenwerken met CFAO. De voorbije jaren zakte de omzet van de traditioneel grootste divisie – uitrustingen en diensten (de pijler s’équiper) – daardoor stelselmatig: van 2,39 miljard euro in 2012 naar 1,83 miljard euro vorig jaar (-23%). Gelukkig was er de constante groei in de andere twee divisies – gezondheidszorg (se soigner), met Eurapharma als verdeler van geneesmiddelen in Afrika, en consumentengoederen (consommer) – waardoor de groepsomzet over dezelfde periode slechts met 4,2 procent terugviel: van 3,59 miljard euro in 2012 tot 3,44 miljard euro in 2015. Dit jaar was er in het tweede kwartaal eindelijk weer groei (omzet +2,5% tot 852 miljoen euro). De twintig commerciële centra die CFAO wil bouwen, zullen het komende decennium voor een nieuwe groeimotor zorgen.
Net nu besliste TTC echter om CFAO van de beurs te halen door een uitkoopbod te lanceren op de resterende uitstaande aandelen, opnieuw tegen 37,5 euro per aandeel, of met een beperkte premie van 8,5 procent. Maar gezien de geschetste historiek is de biedprijs logisch. Niet ingaan op het bod heeft dan ook geen zin, want onmiddellijk na het openbare bod, dat loopt van 15 tot 29 december 2016, volgt een uitrookbod op de resterende aandelen. We verlagen het advies naar verkopen/ingaan op het bod (rating 3B). De opbrengst kunt u herinvesteren in Bolloré, waarmee u evenzeer inspeelt op het Afrikaanse potentieel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier