Cash blijft werkloos
Anders dan 2015 verliep 2016 tot nu zeer ontgoochelend voor Velcan. Het is wachten op positief nieuws uit India of over de plannen in zonne-energie. Het aandeel is veel te goedkoop.
Nog later dan gewoonlijk publiceerde Velcan, de Franse specialist in kleinere waterkrachtcentrales, zijn cijfers over de eerste helft van het jaar. Het energiebedrijf bestaat al meer dan tien jaar en zijn enige actieve waterkrachtcentrale is nog altijd die van Rodeio Bonito in Brazilië, met een capaciteit van 15 megawatt. Ze zorgde in de eerste zes maanden voor een omzet van 1,7 miljoen euro, wat neerkomt op een daling met 13,6 procent tegenover 2015 (toen 2 miljoen euro). In Braziliaanse real was er een stijging met 7,7 procent, dankzij de aan de stijgende inflatie gekoppelde productieafnamevergoeding. De bedrijfskasstroom (ebitda) van Rodeio Bonito steeg van 0,8 miljoen naar 1,35 miljoen euro.
Onlangs werd de concessie op Cabui (18 megwatt) geannuleerd, nadat Velcan weigerde een niet-recupereerbare waarborg van 1,7 miljoen dollar te volstorten, zonder overheidsgaranties over de slaagkansen. De inkomsten uit Rodeio Bonito volstaan gelukkig om de groepskosten te dekken. De jongste jaren verschoof de aandacht naar de ontwikkeling van waterkrachtprojecten in Laos, Indonesië en India. De activiteiten in Laos zijn in 2015 afgerond, na de succesvolle verkoop van twee projecten (in totaal 70 megawatt) voor 7 miljoen dollar met een meerwaarde van 3 miljoen dollar.
In Indonesië evolueerden de zaken lang positief. In september 2015 startte de bouw van Sukarame, een project van 7 megawatt. Maar in maart stopten de werkzaamheden, nadat de Indonesische staatselektriciteitsmaatschappij PLN weigerde de power purchase agreement (PPA, een verkoopovereenkomst over de afname van de opgewekte elektriciteit) te ondertekenen. Volgens PLN zijn de opgelegde tarieven te hoog. Ook voor het grotere project Meurebo 2 (59 megawatt) kon Velcan nog geen PPA aflsuiten met PLN. Daarom heeft Velcan de 5,2 miljoen dollar ontwikkelingskosten in de eerste jaarhelft volledig afgeschreven.
De kaspositie en de financiële activa leverden in tegenstelling tot vorig jaar (+7,2 miljoen euro) een beperkt negatief financieel resultaat op van 0,1 miljoen euro. De totale middelen bleven nagenoeg ongewijzigd op 100,7 miljoen euro, of 12,9 euro per aandeel (16,8 euro, inclusief de 1,8 miljoen aandelen in eigen bezit). Dat leidde tot een nettoverlies van 6,5 miljoen euro, tegenover een nettowinst in 2015 van 5,7 miljoen euro. Het eigen vermogen zakt van 130,5 miljoen naar 127,7 miljoen euro, of 16,4 euro per aandeel (21,3 euro, inclusief de eigen aandelen).
Alle hoop is nu gericht op India, waar de groep drie grote projecten ontwikkelt: Heo (240 megawatt), Tato 1 (186 megawatt) en Pauk (145 megawatt). In 2015 verkregen alle projecten de milieu- en ontbossingsvergunning, en voor Tato 1 en Heo werd ook de Techno-Economische goedkeuring binnengehaald. Dit en volgend jaar ligt de klemtoon op het vervullen van de nodige stappen om toegang te krijgen tot de gronden, het onderhandelen van een PPA en de financiering. Het bouwen van Heo en Tato zal vier jaar in beslag nemen en 480 miljoen dollar kosten. Velcan zoekt daarvoor een partner, of het verkoopt de projecten. Het zoekt ook actief naar nieuwe projecten in zonne-energie, mogelijk in Bangladesh. Als dat plan concreet wordt, zou dat een manier zijn om de slapende kaspositie veel sneller te activeren.
Conclusie
Anders dan 2015 verliep 2016 tot nog toe zeer ontgoochelend voor Velcan. Het aandeel zakte opnieuw onder 10 euro en noteert historisch laag, tegen 0,45 keer de boekwaarde en 0,56 keer de kaspositie. Het is wachten op positief nieuws uit India of over de plannen in zonne-energie. We behouden onze positie in de voorbeeldportefeuille van dat veel te goedkope aandeel.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Parijs
Beurskapitalisatie: 74 miljoen euro
K/w 2015: 12
Verwachte k/w 2016: –
Koersverschil 12 maanden: -31%
Koersverschil sinds jaarbegin: -29%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier