Canopy Growth zet in op bestendigen marktleiderschap

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Canopy Growth zet in op groei en verwacht een spectaculaire omzettoename, maar de marktleider in legale cannabis blijft vooralsnog verlieslatend.

Vorig jaar was het jaar van de doorbraak van cannabis als beleggingsthema. Volgens ons kan het een blijver zijn. Cannabis is de Latijnse benaming voor hennep. De toppen van de vrouwelijke hennepplant worden gedroogd en verkruimeld tot marihuana of wiet. Cannabis wordt meestal vermengd met tabak en dan tot een sigaret (joint) gerold. In het overgrote deel van de wereld is cannabis een illegale drug. Maar almaar meer landen maken een onderscheid tussen softdrugs (cannabis) en harddrugs (cocaïne, heroïne, …). Een doorbraak voor de sector was de beslissing van de Canadese overheid om vorig najaar ook het recreatieve gebruik van cannabis toe te staan en de verkoop te organiseren, zodat net als bij alcohol en tabak inkomsten naar de overheid vloeien. De meeste landen keuren enkel het medicinale gebruik van cannabis goed, voor pijnbestrijding of het controleren van spierspasmen bijvoorbeeld. Medische toepassingen en toelatingen zijn een eerste groeipool voor cannabisgebruik.

Een andere pijler in het groeiverhaal van cannabis is dat het een alternatief kan vormen voor alcohol. Cannabiskwekers werken aan de eerste drankjes met cannabis. Die hebben hetzelfde effect als alcohol, maar niet een aantal nadelen zoals een kater achteraf, de combinatie met het gebruik van medicijnen en de calorieën. Dat ook AB InBev dat niet als fictie ziet, bleek uit een deal die het in het laatste kwartaal van 2018 sloot met Tilray, om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van drankjes die cannabisstoffen bevatten.

Maar de voorloper in de drankenindustrie was Constellation Brands (Corona Beer),dat midden augustus 2018 de grootste deal in de cannabisindustrie aankondigde door in drie jaar 14,5 miljard Canadese dollar te investeren in de marktleider Canopy Growth. Daarmee is de drankengigant via de vennootschap CBG Holdings met iets meer dan 30 procent van de aandelen veruit de grootste aandeelhouder.

Het biedt de marktleider en eerste beursgenoteerde onderneming met uitsluitend belangen in de cannabissector de middelen om de groei te financieren en het marktleiderschap te consolideren. Vooreerst door het ontwikkelen van merknamen. Het bekendste merk is Tweed. Ook geografische uitbreiding staat op de agenda. Zo zijn de Canadezen bereid in fases 3,4 miljard dollar op tafel te leggen voor de overname van Acreage Holdings,de Amerikaanse cannabisspeler die actief is in meerdere staten waar het gebruik van cannabis voor recreatief gebruik gelegaliseerd is. Groei in Europa komt er via de overname van de Spaanse cannabisproducent Cafina. Tot slot wil Canopy een retailnetwerk van cannabisshops uitbouwen.

Drie andere grote uitdagingen voor de komende jaren zijn het doorbreken als alternatief voor alcohol met drankjes die cannabis bevatten, alternatieve medicijnen op de markt brengen en alternatieve verzorgingsproducten. In dat plaatje past de recente overname van het Britse This Works, een specialist in huidverzorging.

De komende jaren verwacht Canopy dan ook een spectaculaire omzettoename: van 77,9 miljoen Canadese dollar voor boekjaar 2017-2018 (afsluitdatum 31/3) tot 231 miljoen voor het recent afgesloten boekjaar 2018-2019 en zelfs 808 miljoen voor het boekjaar 2019-2020. Maar tot nader order blijft Canopy Growth wel verlieslatend.


Conclusie

Canopy Growth blijft een bedrijf met een enorm groeipotentieel, maar ook een navenant risicoprofiel. We zijn de individuele opvolging begin dit jaar gestart met de verwittiging dat dit aandeel uitsluitend weggelegd is voor actieve, risicobewuste beleggers en dat forse koersbewegingen eigen zijn aan dit soort aandelen. Na de forse koersopleving sinds het jaarbegin verwachten we een (stevige) correctie. Vandaar de adviesverlaging


Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Koers: 54,30 Canadese dollar

Ticker: WEED CN

ISIN-code: CA138035100

Markt: Toronto

Beurskapitalisatie: 18,75 miljard Canadese dollar

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: –

Koersverschil 12 maanden: +45%

Koersverschil sinds jaarbegin: +49%

Dividendrendement: –

Partner Content