Cameco wint juridische veldslag

Ingenieur van Cameco. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Cameco heeft een aanslepend conflict met de Canadese fiscus gewonnen. Bovendien stijgt de uraniumprijs.

In het aanslepende dispuut met de Canadian Revenue Agency (CRA) heeft de Tax Court of Canada zich in een vonnis uitgesproken in het voordeel van Cameco. Dat is een belangrijke overwinning voor de uraniumproducent, al is de strijd nog niet helemaal gewonnen.

Het dispuut met de CRA achtervolgt Cameco al sinds 2008 en gaat in beginsel over het principe van transfer pricing. Cameco bezit buitenlandse werkmaatschappijen die handel drijven in kernbrandstof. Zo koopt en verkoopt dochter Cameco Europe Limited uranium zowel voor eigen rekening als voor derden. De winsten uit die activiteit zijn al belast in het buitenland. Cameco beroept zich op bilaterale belastingverdragen om geen belasting meer te hoeven betalen in Canada wanneer die winsten van het dochterbedrijf naar het moederbedrijf worden getransfereerd. De CRA zag dat anders en startte een rechtszaak over de periode van 2003 tot 2006. Ook op de winsten van de daaropvolgende jaren werd een belasting geheven en zolang er geen uitspraak ten gronde was, moest Cameco de helft van de te betalen belasting reserveren onder de vorm van liquiditeiten of kredietbrieven.

Volgens de Tax Court is de structuur die Cameco gebruikt volledig legitiem en zijn bijgevolg geen extra belastingen op buitenlandse inkomsten verschuldigd. De uitspraak gaat over de bewuste periode, maar gezien de situatie in de daaropvolgende jaren niet wezenlijk verschilt, is het logisch ervan uit te gaan dat ze voor alle jaren zal gelden. De provisies over de periode 2003 tot 2017 lopen op tot 545 miljoen dollar achterstallige belastingen en 219 miljoen dollar aan boetes en intresten. Die bedragen kunnen in principe vrijkomen.

De CRA heeft wel dertig dagen om in beroep te gaan. Dan kan het opnieuw tot twee jaar duren eer er een uitspraak ten gronde is. Het meest gunstige scenario voor Cameco zou zijn dat dat beroep er niet komt en dat de uitspraak voor de volledige periode tot 2017 wordt toegepast. Cameco kan eveneens aanspraak maken op een terugbetaling van de juridische kosten. Die lopen op tot 57 miljoen dollar.

Het aandeel klom na het nieuws prompt 15 procent hoger. Naast de juridische meevaller evolueert ook de uraniumprijs in de goede richting. Een pond U3O8 of kernbrandstof kostte eind vorige maand 27,5 dollar, een klim met bijna een derde sinds midden april en het hoogste niveau in meer dan twee jaar. Er zijn bovendien signalen dat de volumes aantrekken. De producenten hebben dat zelf in de hand gewerkt door hun productie drastisch in te krimpen en de uranium die nodig is om aan hun leververplichtingen te voldoen op de markt aan te kopen. Cameco speelt een belangrijke rol in die evolutie aangezien het de grootste mijn van de groep (McArthur River) voor onbepaalde tijd heeft gesloten. Cameco zal zich dit jaar met 2 tot 4 miljoen pond uranium bevoorraden. Dat zal volgend jaar oplopen naar 10 miljoen pond. Maar ook de nutsbedrijven die kerncentrales uitbaten, nemen meer uranium af. Een groot deel van de langetermijncontracten loopt af in 2020-2021 en daarop zal de sector zich moeten voorbereiden, wil ze haar aanvoer veiligstellen. Het handelsvolume op de spotmarkt lag in augustus op het hoogste niveau sinds 1995 voor die specifieke maand. De cijfers van het derde kwartaal worden in principe op 2 november gepubliceerd.


Conclusie

Cameco heeft een belangrijke juridische veldslag gewonnen, al is de buit is nog niet helemaal binnen. Toch is de kans eerder klein dat het alsnog misloopt en we verwachten dat de groep dit juridische hoofdstuk binnen afzienbare tijd achter zich kan laten. Dat is een belangrijke opsteker, die bovendien samenvalt met een klim van de uraniumprijs. Het valt af te wachten of dat herstel doorzet, maar de bodem lijkt toch achter ons te liggen.


Advies : koopwaardig

Risico : hoog

Rating : 1C

Koers: 11,24 dollar

Ticker: CCJ US

ISIN-code: CA13321L1085

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 4,5 miljard dollar

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: 48,5

Koersverschil 12 maanden: +18%

Koersverschil sinds jaarbegin: +17%

Dividendrendement: 0,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content