Cameco is gewapend voor woelige periode

Ingenieur van Cameco.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De uraniumprijs maakt pas op de plaats. Dat is geen goed nieuws voor de beursgenoteerde bedrijven in de uraniumsector.

Een aantal aanbieders, zoals Cameco, heeft de output drastisch teruggeschroefd, maar andere bedrijven uit de sector blijven uranium produceren, vaak met verlies. In bepaalde gevallen doen ze dat uit noodzaak, om kasstromen te genereren die de schulden moeten afbetalen. Het uranium dat niet via langetermijncontracten kan worden afgenomen, komt op de spotmarkt terecht. Dat zet de prijs verder onder druk.

Nationale veiligheid

Een ander element van onzekerheid was het zogenaamde Section 232-onderzoek in de Verenigde Staten. Twee Amerikaanse uraniumproducenten probeerden een quotaregeling af te dwingen, zodat minstens een kwart van alle uranium dat in de vorm van kernbrandstof wordt verbruikt in de Verenigde Staten, ook uit het thuisland afkomstig moet zijn. De Amerikaanse bedrijven trekken de kaart van de nationale veiligheid door erop te wijzen dat de lokale voorziening van strategisch belang is. De VS halen ongeveer een vijfde van hun stroom uit kerncentrales. Daar is 50 miljoen pond kernbrandstof voor nodig. Alleen produceren de VS zelf amper 1 miljoen pond. De rest komt hoofdzakelijk uit Canada, Australië, Rusland en Kazachstan. Maar president Donald Trump volgde de redenering van de bedrijven niet, zodat ook niet-Amerikaanse ondernemingen zonder beperkingen de Amerikaanse markt kunnen blijven bevoorraden.

Conform de verwachtingen

Cameco produceerde in het tweede kwartaal 2,5 miljoen pond uranium, 14 procent minder dan een jaar eerder. Dat lag in de lijn van de verwachtingen. De verkoopvolumes lagen met 6,6 miljoen pond (+25% op jaarbasis) wel flink hoger. Daardoor klom de omzet met 16,5 procent naar 388,5 miljoen dollar. Het aangepaste nettoverlies (exclusief valuta-effecten) bedroeg tussen april en juni 18 miljoen dollar, en liep op naar 51 miljoen dollar over de volledige eerste jaarhelft. De meeste leveringen onder de lopende afnamecontracten vinden in de tweede jaarhelft plaats. De operationele kasstroom zal dan dus hoger liggen dan in de eerste jaarhelft (21 miljoen dollar). De prognose voor de verkoopvolumes in 2019 werd opgetrokken van 28 tot 30 naar 30 tot 32 miljoen pond. Met een eigen output van ongeveer 9 miljoen pond zal Cameco dus 21 tot 23 miljoen pond uranium moeten aankopen. Van een herstart van de McArthur River/Key Lake-productie-installatie is nog lang geen sprake. De onderhoudskosten lopen op naar 130 tot 160 miljoen dollar op jaarbasis.

Teleurstellende schadevergoeding

Intussen heeft een arbitragecommissie ook een uitspraak gedaan in het conflict met het Japanse nutsbedrijf Tepco, dat een afnameovereenkomst eenzijdig opzegde. Cameco maakte aanspraak op een schadevergoeding van 700 miljoen dollar, maar krijgt slechts iets meer dan 40 miljoen dollar, wat toch wel ontgoochelend was. Het bedrag wordt in de loop van het lopende kwartaal uitgekeerd. Cameco had na de eerste jaarhelft 1,1 miljard dollar in kas. De schuldpositie bleef ongewijzigd op 1,48 miljard dollar, wat per saldo een nettoschuld van 383 miljoen oplevert. In september wordt een uitstaande lening van 500 miljoen dollar terugbetaald. De liquiditeit is voldoende. Cameco heeft een ongebruikte kredietlijn van 3 miljard dollar en de waarde van de voorraden is opgelopen naar meer dan 700 miljoen dollar. Cameco keert nog steeds een kwartaaldividend van 8 dollarcent per aandeel uit.

Aankooplimiet

Zonder een hogere uraniumprijs kunnen ook de koersen van uraniumproducenten als Cameco en houders van fysieke uraniumvoorraden als Uranium Participation Corp. niet duurzaam stijgen. Het klinkt misschien afgezaagd, maar beleggers hebben geen andere keuze dan geduld te hebben met de aandelen uit die sector. Wij hebben dat in elk geval wel. Intussen ligt de beurswaarde weer onder de boekwaarde. Voldoende voor een aankooplimiet (koopwaardig, rating 1C), maar dan wel als tradingkans om in te spelen op kortetermijnherstel.


Koers: 8,88 dollar

Ticker: CCJ US

ISIN-code: CA13321L1085

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 3,51 miljard dollar

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: 75

Koersverschil 12 maanden: -20%

Koersverschil sinds jaarbegin: -22%

Dividendrendement: 0,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content