Cameco is gered door langdurige contracten

© Cameco

Uranium presteerde de jongste jaren slecht. Dit jaar stijgt het prijsniveau een klein beetje. De uraniumproducent Cameco moet rekenen op zijn langetermijncontracten.

Het Canadese Cameco is de grootste beursgenoteerde uraniumproducent ter wereld. Het bedrijf opereert al geruime tijd in bijzonder moeilijke marktomstandigheden. Sinds de nucleaire ramp van Fukushima is de prijs van uranium (kernbrandstof) gekelderd. Met een prijsdaling van 40 procent was uranium vorig jaar veruit de slechtst presterende grondstof. Vorig najaar daalde de spot price (termijncontract voor levering op korte termijn) van uranium naar amper 18 dollar, het laagste prijsniveau sinds 2004. Sindsdien was er een klein beetje beterschap. Begin mei schommelt de uraniumprijs rond 22 dollar per pond.

In de sector wordt vooral met langetermijncontracten gewerkt. Dat is nodig omdat de afnemers van kernbrandstof, meestal uitbaters van nucleaire centrales, hun bevoorrading op de heel lange termijn vastleggen. Dat is voor beide partijen een tweesnijdend zwaard. Momenteel liggen de contractprijzen een stuk boven de spot price. Maar wanneer de spot price sterk toeneemt, blijft de stijging van de contractprijzen achter. Die termijncontracten vormen een buffer voor de producenten in periodes met lage prijzen. Het Japanse nutsbedrijf Tepcosloot in 2009 een contract af ter waarde van 1 miljard dollar voor de afname van 9,3 pond uranium over een periode van twintig jaar. De contractprijs bedroeg toen 75 dollar, maar schommelt nu tussen 30 en 35 dollar. Tepco probeert onder dat lopende contract uit te komen en roept daarvoor overmacht in. Meer dan zes jaar na de ramp zijn er nog altijd maar drie Japanse kerncentrales operationeel tegenover 54 voorheen. Dat maakt dat Tepco geen blijf meer weet met de uranium die het geleverd krijgt. Geen van beide partijen wil alle bruggen opblazen, want Tepco heeft ook een belang van 5 procent in Cameco’s Cigar Lake-mijn. Bovendien hebben 26 Japanse centrales een aanvraag lopen om terug op te starten en kan de marktsituatie dus snel wijzigen.

Het eerste kwartaal is traditioneel het minst goede voor de verkoopvolumes. Cameco verkocht tussen januari en maart 5,7 miljoen pond uranium tegenover 5,9 miljoen een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs lag met ruim 34 dollar 45 procent boven de gemiddelde spot price van het eerste kwartaal. Om de kosten te drukken werd ook de productie verlaagd. De output bij de Rabbit Lake-mijn werd vorig jaar al opgeschort en bij Cigar Lake en de Amerikaanse mijnen van de groep werd de productie sterk gereduceerd. Cameco produceerde in het eerste kwartaal 6,7 miljoen pond uranium tegenover nog 7 miljoen pond een jaar eerder. De groep stelt voor 2017 een output van 25,2 miljoen pond uranium voorop. Het verkoopvolume zal tussen 30 en 32 miljoen pond uitkomen. Cameco verwacht dat de prijzen naar het einde van het jaar toe zullen aantrekken. De consensusverwachting voor het eerste kwartaal ging uit van een aangepast nettoverlies van 1 dollarcent per aandeel. Het reële cijfer kwam uit op 7 dollarcent verlies per aandeel of 29 miljoen dollar door juridische uitgaven en kosten verbonden aan herstructureringen.


Conclusie

Operationeel was het al met al geen slecht kwartaal voor Cameco, maar het hoger dan verwachte nettoverlies zette het aandeel opnieuw onder druk. Toch mogen ook de positieve elementen zoals de lagere kosten niet uit het oog worden verloren. Cameco is een goede en goedkope (minder dan 1 keer de boekwaarde) keuze voor beleggers die op het herstelpotentieel van de uraniumprijs willen inspelen.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 3,95 miljard dollar

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: 33

Koersverschil 12 maanden: -13%

Koersverschil sinds jaarbegin: -5%

Dividendrendement: 2,9%

Partner Content