Brazilië remt Mosaic af
Door het handelsdispuut tussen de Verenigde Staten en China, de problemen in Brazilië en het slechte weer in de Verenigde Staten nadert het aandeel van Mosaic zijn laagste koers in tien jaar.
Mosaic zette de jongste vijf jaar met succes in op het gigantische landbouwpotentieel van Brazilië. De Amerikaanse meststoffengigant had er een veeleer bescheiden distributieactiviteit, tot Mosaic eind 2014 voor 350 miljoen dollar de meststoffendistributie van Archer Daniels Midland in Brazilië en Paraguay overnamen. De grote slag volgde eind 2016 door de overname van Vale Fertilizantes, de meststoffentak van het Braziliaanse Vale, voor 2,5 miljard dollar. Alle operaties in Latijns-Amerika werden verzameld onder Mosaic Fertilizantes.
Ondanks vele stakingen in de Braziliaanse transportsector steeg de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) van Mosaic Fertilizantes in 2018 van 73 miljoen dollar naar 410 miljoen, of 20,2 procent van het groepstotaal van 2,03 miljard. De verwachte besparingen van 275 miljoen dollar door de overname van Vale Fertilizantes zijn volledig gerealiseerd in 2019, een jaar eerder dan voorzien. Maar helaas werd Brazilië in januari opnieuw getroffen door een dodelijke dambreuk in een mijn van Vale. Als reactie heeft de overheid de veiligheidsregels fors verhoogd. Dat noopte Mosaic ertoe de ontginning in drie mijnen tijdelijk stop te zetten.
Om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen worden extra grondstoffen geleverd uit een mijn in Peru, naast 300.000 ton afgewerkte fosfaatmeststoffen uit de Verenigde Staten. De extra kosten lopen op tot 100 miljoen dollar, waarvan 50 miljoen in het tweede kwartaal. Het management verwacht dat de situatie normaliseert tegen eind september. Ironisch genoeg kunnen de problemen in Brazilië de problemen van de hoge voorraden fosfaatmeststoffen in de Verenigde Staten wat temperen. Dat is geen overbodige luxe, want het uitzonderlijk natte weer van de jongste zes maanden dwong Mosaic in het voorjaar tot een productiebeperking van 300.000 ton op een verwacht wereldwijd jaarvolume van 8,6 à 9 miljoen ton.
Het eerstekwartaalrapport was iets beter dan verwacht, maar de verwachtingen op jaarbasis werden getemperd. De omzet viel met 1,8 procent terug tegenover het eerste kwartaal van 2018 tot 1,9 miljard dollar, maar bleef wel boven de verwachte 1,87 miljard. De rebitda klom met 7,8 procent tot 430 miljoen dollar (388,1 miljoen verwacht) en de nettowinst per aandeel verdriedubbelde tot 34 dollarcent, waarvan 25 dollarcent recurrent (tegenover 20 dollarcent vorig jaar en 24 dollarcent verwacht). De verbeterde rebitda dankt Mosaic aan de potasafdeling, die haar rebitda met 47 procent zag toenemen tot 256 miljoen dollar. Het verwachte jaarvolume bleef ongewijzigd op 9 à 9,4 miljoen ton. Door de late start van de lente verscheepte de fosfaatafdeling 0,2 miljoen ton minder volume (1,79 miljoen). De rebitda daalde met 15,2 procent tot 198 miljoen dollar.
Het management behield het verwachte jaarvolume op 8,6 à 9 miljoen ton, maar de ondertoon wijst op een neerwaarts risico. De vraag en het aanbod zouden in de tweede jaarhelft wel moeten verbeteren. De export vanuit China en het handelsdispuut tussen de Verenigde Staten en China voeden de onzekerheid. De verwachte rebitda op jaarbasis zakte van 2,2 à 2,4 miljard naar 2 à 2,3 miljard dollar en de verwachte recurrente nettowinst per aandeel van 2,1 à 2,5 dollar naar 1,5 à 2 dollar.
Conclusie
We hebben onze positie in Mosaic in de voorbeeldportefeuille vorig jaar tijdig verkocht. Het aandeel staat dicht bij de laagste koers in tien jaar. De waardering is aantrekkelijk, tegen 13 keer de verwachte winst en met een ondernemingswaarde (ev) van 6,5 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2019. Toch wachten we nog af voor een koopadvies.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 22,8 dollar
Ticker: MOS US
ISIN-code: US61945C1036
Markt: New York
Beurskapitalisatie: 8,8 miljard dollar
K/w 2018: 10,8
Verwachte k/w 2019: 13
Koersverschil 12 maanden: -18,4%
Koersverschil sinds jaarbegin: -22%
Dividendrendement: 0,9%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier