Brazilië: na de verkiezingen de consolidatie

Een aanhanger van de Braziliaanse extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro houdt een opblaasbare pop vast van oud-president Luiz Inacio Lula Da Silva, die in de gevangenis zit, Rio, 21 oktober 2018 © AFP

We verwachten op korte termijn zowel voor de Braziliaanse beursindex als voor de munt een consolidatie na de flinke stijging van de voorbije weken.

De voormalige legerkapitein Jair Bolsonaro neemt vanaf 1 januari 2019 het ambt van president van Bazilië op. In de aanloop naar de beslissende stembusgang klom de lokale munt, de Braziliaanse real (BRL), naar het hoogste peil tegenover de dollar in bijna zes maanden. De Braziliaanse beursindex Bovespa bereikte zelfs een historisch hoogtepunt.

Dertien jaar van linkse partijen aan de macht eindigde in 2016 met de afzetting van president Dilma Roussef na een omvangrijk corruptieschandaal. Dat stortte de Braziliaanse economie in een recessie met een hoge werkloosheid, aantrekkende inflatie en een stijgende schuldenlast. De markten rekenen niet zozeer op Bolsonaro om dat aan te pakken, maar wel op zijn gedoodverfde minister van Financiën, Paulo Guedes. De voormalige investeringsbankier wil het begrotingstekort snel terugdringen. Dat bedroeg vorig jaar 7,8 procent van het bruto binnenlands product. Andere prioriteiten zijn de hervorming van het pensioensysteem en het aanpakken van de bureaucratie. Guedes is ook een voorstander van een privatisering van onder meer Petrobras, Banco do Brasil en Eletrobras. Die maatregelen moeten die bedrijven efficiënter maken en de Braziliaanse economie nieuwe groei-impulsen bezorgen.


Trackers en grondstoffen

Een verdere klim van de Bovespa en de real zal afhangen van de snelheid waarmee Bolsonaro en zijn team de economische problemen aanpakken. Dat wordt niet eenvoudig, want de kans is klein dat de linkse oppositie zich coöperatief opstelt. We verwachten op korte termijn zowel voor de beursindex als voor de munt een consolidatie na de flinke stijging van de voorbije weken.

Beleggers kunnen van een eventuele terugval gebruikmaken om een positie in te nemen voor de langere termijn. Dat kan het best via een tracker op een korf Braziliaanse aandelen. De iShares MSCI Brazil ETF noteert op Euronext Amsterdam met het tickersymbool IBZL en de ISIN-code IE00B0M63516. De tracker wordt uitgegeven door BlackRock en schaduwt de prestatie van de iShares MSCI Brazil- index. Die is samengesteld uit 54 bedrijven, waarvan de sterkste vertegenwoordiging uit de financiële sector, materialen en energie komt. De jaarlijkse beheersvergoeding van de tracker bedraagt 0,74 procent.

Een alternatief voor IBZL is de Lyxor Brazil IBovespa ETF. Die wordt uitgegeven door Lyxor ETF en noteert op Euronext Parijs met als tickersymbool RIO en ISIN-code FR0010408799. De tracker is ontworpen om de evolutie van de Bovespa-index te repliceren. RIO hanteert met 0,65 procent een iets lagere beheersvergoeding dan IBZL.

Beleggers kunnen ook via de grondstoffenmarkten inspelen op een duurdere real. Eerder dit jaar daalden de prijzen van koffie en suiker naar het laagste peil in meer dan tien jaar. De goedkope real was daarvan een belangrijke oorzaak. Toen de Braziliaanse munt steeg tegenover de dollar, klommen ook de prijzen van beide landbouwgrondstoffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content