BP is niet langer het lelijke eendje
BP is niet langer het lelijke eendje onder de geïntegreerde energiegroepen. De Britten gooien het juk van de olieramp in de Golf van Mexico (intussen acht jaar geleden) stilaan van zich af.
BP moet dit jaar nog wel 3 miljard dollar herstelbetalingen doen. Daarvan is in het eerste kwartaal al 1,7 miljard betaald.
BP heeft de voorbije jaren al een grote weg afgelegd. De gedwongen verkoop van activa leidde onvermijdelijk tot een productiedaling, maar nu zit de groep weer op het groeipad. Vorig jaar startte ze zeven olie- en gasprojecten op, die de output tot 2020 met gemiddeld 5 procent per jaar zullen doen toenemen. Enkele van de meest kapitaalintensieve projecten (Indonesië en Azerbeidzjan) worden op relatief korte termijn opgestart. In het eerste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2018 klom de groepsproductie met bijna 14 procent op jaarbasis, naar 2,6 miljoen vaten per dag. Het was voor BP het zesde opeenvolgende kwartaal met een productiestijging.
De hogere volumes, gekoppeld aan de hogere prijzen, zorgden voor een explosieve winststijging in de Upstream-divisie. De onderliggende winst klom naar 3,2 miljard dollar, tegenover 1,4 miljard een jaar eerder en 2,2 miljard in het vierde kwartaal. Het was het hoogste cijfer in drie jaar.
In het lopende kwartaal zullen de productievolumes iets terugvallen door seizoeneffecten (onderhoud). Dat zal worden gecompenseerd door een hogere olieprijs, die tot nu toe gemiddeld op 74 dollar ligt (Brent) in het tweede kwartaal, tegenover 67 dollar in het eerste kwartaal.
De winst bij Downstream (raffinage en marketing) lag met 1,8 miljard dollar iets hoger dan een jaar eerder (1,7 miljard). De raffinagemarge of het verschil tussen de prijs van ruwe olie en die van afgeleide producten bleef nagenoeg ongewijzigd, maar de handel in olieproducten bracht meer op.
Na belastingen en intrestuitgaven kwam de onderliggende groepswinst uit op 2,6 miljard dollar, 71 procent meer dan een jaar eerder en 23 procent hoger dan in het vorige kwartaal. BP is daarmee winstgevender dan in 2014, toen een vat ruwe olie meer dan 100 dollar opbracht.
De kapitaaluitgaven zullen ook dit jaar beperkt blijven tot 15 à 16 miljard dollar. In 2014 bedroegen die nog 23 miljard dollar. Toch worden overnames niet uitgesloten, indien zich een goede kans aandient. Zo is BP een van de kandidaten om de schalie-activiteiten van BHP Billiton in de Verenigde Staten over te nemen. BP moet het daarbij opnemen tegen onder meer Shell (gesteund door private-equitygroep Blackstone) en Chevron.
De nettoschuld steeg in het eerste kwartaal licht naar 39,9 miljard dollar. Maar de onderliggende bedrijfswinst (ebitda) steeg nog sneller. Daardoor daalde de verhouding nettoschuld/ebitda naar 1,4 tegenover, van nog 1,7 een jaar eerder. De schuldgraad in verhouding tot het eigen vermogen (gearing) bleef op kwartaalbasis nagenoeg ongewijzigd op 28,1 procent. BP realiseerde een vrije kasstroom van 3,6 miljard dollar en spendeerde 1,8 miljard dollar aan de uitbetaling van dividenden. De verwachte toename van de kasstromen moet BP toelaten de schulden verder af te bouwen en tegelijk ook het dividend (minstens) op peil te houden. Daarnaast is er ook ruimte om de inkoop van eigen aandelen te hernemen.
Conclusie
De koersprestatie van de aandelen uit de energiesector kan op korte termijn niet los worden gezien van de evolutie van de olieprijs. Op jaar- en kwartaalbasis ligt de olieprijs hoger, wat goed nieuws is voor de operationele prestatie in de lopende verslagperiode. Lagere kapitaaluitgaven en een hogere productie zullen de kasstromen doen stijgen. Daardoor zal de financiële positie vanaf volgend jaar sterk verbeteren. BP is tegen 1,5 keer de boekwaarde en met een rendement van meer dan 5 procent nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 570,7 pence
Ticker: BP LN
ISIN-code: GB00007980591
Markt: London Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 114,1 miljard pond
K/w 2017: 34
Verwachte k/w 2018: 14
Koersverschil 12 maanden: +28%
Koersverschil sinds jaarbegin: +9%
Dividendrendement: 5,1%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier