De klim van de olieprijs na het OPEC-akkoord om de output te beperken, was een zegen voor BP. De resultaten van het derde kwartaal vielen wat tegen door de combinatie van lagere olieprijzen en kleinere raffinagemarges.

Kasstromen zijn de meest cruciale parameter in de kwartaalrapporten. Omdat de hoge dividenduitkeringen bij groepen als Shell en BP tot nader order niet ter discussie staan, moeten die kasstromen de aandeelhoudersuitkeringen en de kapitaaluitgaven overstijgen.

Dat lukte in het derde kwartaal niet, waardoor de schuld verder toenam. Bij BP klom de nettoschuld op 30 september naar 32,4 miljard dollar tegenover 25,6 miljard dollar een jaar eerder. Daarmee klom de schuldgraad op jaarbasis van 20 naar bijna 26 procent, nog altijd binnen de zelf vooropgestelde vork van 20 tot 30 procent. BP maakt zich sterk dat de kasstromen volgend jaar bij een olieprijs van 50 tot 55 dollar moeten volstaan om de kapitaaluitgaven en de dividendbetalingen te dekken.

Inclusief de geplande verkoop van activa zou de schuldpositie zelfs moeten dalen. BP verkocht sinds begin dit jaar voor 2,7 miljard dollar activa, waarvan een deel van de participatie in Castrol India. BP verlaagde de geplande kapitaaluitgaven voor dit jaar naar 16 miljard dollar, tegenover een eerdere verwachting van 17 tot 19 miljard dollar. Voor 2017 wordt een cijfer tussen 15 en 17 miljard dollar vooropgesteld.

De gemiddelde olieprijs bleef in het derde kwartaal nagenoeg onveranderd tegenover het tweede kwartaal, maar lag wel flink lager dan een jaar eerder. De upstreamdivisie (productie en exploratie) dook 224 miljoen dollar in het rood, tegenover een winst van 823 miljoen dollar een jaar eerder. De Britse oliereus zag de productie met bijna 6 procent afnemen naar 2,11 miljoen vaten per dag. BP wil de jaarlijkse output tegen 2020 met 800.000 vaten per dag doen toenemen. Daarvan moeten tegen eind volgend jaar al 500.000 vaten per dag operationeel zijn. Dit jaar worden vijf grote projecten opgestart die vanaf 2017 een positieve impact zullen hebben op de productie.

Ook de winstbijdrage van de participatie in het Russische Rosneft bleef achter op de verwachtingen. De Russische activa droegen 120 miljoen dollar bij, tegenover nog 382 miljoen dollar een jaar eerder.

In het downstreamsegment daalde de winst van 2,3 naar 1,4 miljard dollar. De raffinagemarges daalden met 42 procent op jaarbasis naar 11,6 dollar per vat. De hoge voorraden olieproducten raken stilaan afgebouwd, waardoor de marges kunnen aantrekken. De nettowinst kwam op groepsniveau 48,7 procent lager uit op 933 miljoen dollar. Toch lag dit cijfer nog ruim 300 miljoen dollar boven de verwachtingen. Het dividend werd intact gehouden, wat betekent dat het dividendrendement oploopt naar bijna 7 procent.


Conclusie

De kasstromen evolueren in de goede richting, maar zijn nog onvoldoende hoog om de intrestuitgaven en schuldaflossingen te compenseren. Dit maakt dat de schulden verder toenemen. Aan die negatieve trend moet volgend jaar wel een einde komen. We verwachten dat de upstreamdivisie de komende kwartalen beter zal presteren. Ook downstream lagen de raffinagemarges in het lopende kwartaal gemiddeld al een stuk hoger dan in het vorige. BP is tegen 1,2 keer de boekwaarde en een rendement van bijna 7 procent nog altijd koopwaardig.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: pond

Markt: Londen

Beurskapitalisatie: 88,2 miljard pond

K/w 2015: 32

Verwachte k/w 2016: 15

Koersverschil 12 maanden: +31 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +32 %

Dividendrendement: 6,8 %

Partner Content