Boliden van de wolk gehaald

© Boliden

Wie een financieel gezond alternatief voor Nyrstar zoekt, kan bij de Zweedse mijnbouwspeler Boliden terecht.

Na een tegenvallend eerstekwartaalrapport moest de Scandinavisch mijnbouwspeler zijn grootste dagverlies in tien maanden verwerken: -6,6 procent. Boliden combineert net als Nyrstar ook mijnbouw en de verwerking (smelting) en de recyclage van basis- en edelmetalen. Alleen zijn de resultaten een pak beter dan bij de Belgische collega. Boliden is een middelgrote, Scandinavische speler met vijf mijngebieden, waar zich in totaal tien mijnen (sinds 1 juni 2016 is daar ook de overgenomen Finse Kevitsamijn van First Quantum Minerals bij gekomen) bevinden en daarnaast zijn er ook vijf smelteenheden. In 2016 bedroeg de omzetverdeling 34 procent koper, 28 procent zink, 12 procent goud en zilver en 9 procent lood.

Met een omzetcijfer van 12,73 miljard Zweedse kronen (SEK) in het eerste kwartaal was niks mis. Dat lag in lijn met de gemiddelde analistenverwachting en ook bijna 44 procent hoger dan de 8,85 miljard Zweedse kronen in de eerste drie maanden van vorig jaar. Het is bovendien nog 4,9 procent beter dan in het laatste kwartaal van 2016. Na een spectaculair vierde kwartaal volgde dus ook nog een heel sterk eerste kwartaal van 2017.

Alle productie is volledig onderworpen aan de marktprijzen, met uitzondering van de goudproductie. Daarvoor is een hedgingcontract van toepassing. Het zijn de hogere metaalprijzen die voor het grootste positieve effect in het eerste kwartaal hebben gezorgd. Zo bedroeg het positieve prijseffect in het eerste kwartaal liefst 1,23 miljard Zweedse kronen tegenover de periode januari-maart 2016. Toch bleef de winstsprong onder de verwachtingen. De bedrijfswinst (ebit) klom in het eerste kwartaal van 888 miljoen naar 2,06 miljard Zweedse kronen (+132%). Maar dat was lichtjes minder dan de 2,11 miljard Zweedse kronen van de laatste drie maanden van vorig jaar. Bovendien lag de analistenconsensus op 2,35 miljard Zweedse kronen of 14 procent hoger. Vandaar de erg negatieve koersreactie.

Vooral het resultaat van de smeltactiviteiten (ebit van 922 miljoen Zweedse kronen in het eerste kwartaal) bleef onder de verwachtingen, zeker als we dat cijfer vergelijken met de 1,34 miljard Zweedse kronen van het vierde kwartaal van vorig jaar. Dan was de substantiële stijging van de bijdrage van de mijnbouw (ebit van 1,525 miljard Zweedse kronen versus 1,136 miljard in het vierde kwartaal en slechts 242 miljoen in de eerste drie maanden van vorig jaar) veel indrukwekkender. De winst per aandeel sprong in het eerste kwartaal van 2,40 naar 6,10 Zweedse kronen, maar dat is minder dan de 6,68 Zweedse kronen per aandeel voor de laatste drie maanden van 2016. Volgens de gemiddelde analistenverwachting zal de jaaromzet 2017 een recordniveau van 50,9 miljard Zweedse kronen bereiken en voor een recordwinst van bijna 26 Zweedse kronen per aandeel (+75%). Tegen ongeveer tien keer de verwachte winst, 2,3 keer de boekwaarde en een verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) van minder dan 6 voor 2017 is het aandeel nog altijd redelijk gewaardeerd.

Conclusie

Boliden heeft beter het hoofd kunnen bieden aan de crisis dan de meeste sectorgenoten. Het afgelopen jaar bewijst dat een herstel van de metaalprijzen dit aandeel volop weer in de belangstelling brengt. Wie een financieel gezond alternatief voor Nyrstar zoekt, kan bij deze Zweedse onderneming terecht.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Zweedse kroon

Markt: Stockholm

Beurskapitalisatie: 72 miljard Zweedse kroon

K/w 2016: 13,7

Verwachte k/w 2017: 10

Koersverschil 12 maanden: +94 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +10,5 %

Dividendrendement: 2,0%

Partner Content