BHP Billiton

De prijzen van bijna elke grondstof die BHP produceert, zijn de jongste jaren ineengestuikt. Toch blijft de groep winstgevend dankzij kostenbesparingen en lagere kapitaaluitgaven.

De onderliggende winst daalde met 31% op jaarbasis, tot 5,35 miljard USD. Dat cijfer lag boven de consensusprognose van 5 miljard USD. De marge op de bedrijfskasstroom lag met 57% in lijn met die van zijn sectorgenoot en concurrent Rio Tinto. BHP domineert, samen met Rio Tinto en Vale, de mondiale ijzerertsmarkt. De gemiddelde ijzerertsprijs bedroeg vorig jaar 88 USD per ton, maar is de jongste weken verder teruggevallen naar 60 USD per ton, het laagste niveau sinds mei 2009. Begin 2011 kostte een ton ijzererts nog bijna 200 USD. De onderliggende winst van de ijzerertsdivisie daalde met 35%, tot 4,2 miljard USD.

Ondanks de forse prijsdaling levert ijzererts nog steeds veruit de grootste bijdrage aan de groepswinst. BHP bezit ook nog een grote energie- en koperafdeling. De olieprijs is sinds juni vorig jaar met ongeveer de helft gedaald. Ondanks een hogere output daalde de onderliggende winst van de energieafdeling daardoor met 15%. De geplande verkoop van de Fayetteville schalie-activa werd afgeblazen wegens een te lage opbrengst. BHP heeft de investeringen in de Noord-Amerikaanse schaliesector wel fors teruggeschroefd. Vorig boekjaar werd nog 4,2 miljard USD geïnvesteerd, maar dat zal tegen volgend boekjaar dalen naar 2,2 miljard USD. Koper kan evenmin de meubelen redden, want de koperprijs noteert op een meerjarig dieptepunt. De situatie op de mondiale ijzerertsmarkt evolueert van kwaad naar erger. De groei van de Chinese staalindustrie, de belangrijkste afnemer van ijzererts, is stilgevallen.

Aan de aanbodzijde gaat de groei van de productie echter onverminderd door. Dat komt doordat de drie grootste producenten nog steeds winstgevend zijn. Een aantal kleinere spelers heeft al noodgedwongen de handdoek in de ring gegooid, maar het blijft koffiedik kijken op welk niveau de prijsdaling bij ijzererts zal stoppen. Vale heeft het dividend al opgeofferd om de financiële gezondheid te vrijwaren, maar daarvan is bij BHP voorlopig nog geen sprake. Integendeel zelfs, want het dividend werd met 5,1% verhoogd, tot 0,61 USD per aandeel. BHP wil kost wat kost dit dividend op peil houden en een hoge kredietrating vrijwaren. Daartoe moet dus fors worden bespaard.

Tussen 2014 en 2017 moeten de kosten met 4 miljard USD dalen. BHP zal in het lopende boekjaar nog 12,6 miljard USD investeren in nieuwe en bestaande projecten, en dat is nog 11% minder dan wat in november werd gebudgetteerd. Volgend boekjaar zal dat cijfer zelfs verder dalen naar 10,8 miljard USD, het laagste cijfer in zes jaar. Deze zomer wordt een aantal activiteiten afgesplitst in het nieuwe bedrijf South32. Het gaat onder meer om aluminium, nikkel, mangaan, lood, zilver en een aantal steenkoolactiva. Onder de vleugels van BHP werden die eerder stiefmoederlijk behandeld. De onderliggende winst van die activa steeg in de eerste jaarhelft naar 716 miljoen USD, wat veelbelovend is met het oog op de afsplitsing.

Conclusie

De prijzen van bijna elke grondstof die BHP produceert, zijn de jongste jaren ineengestuikt. Toch blijft de groep winstgevend dankzij kostenbesparingen en lagere kapitaaluitgaven, en is er zelfs nog ruimte voor een hoger dividend. We kijken uit naar het afgesplitste bedrijf South32, dat volgens ons interessanter is.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content