Betere tweede jaarhelft voor Sioen
Zoals verwacht haalde Sioen voor het eerst in de geschiedenis meer dan 500 miljoen euro omzet.
Sioen wist na een periode van omzetstagnatie de jongste jaren weer de aandacht van analisten en beleggers te trekken met een sterke groei van het omzetcijfer. In het boekjaar 2017 was er een omzetklim met 30,2 procent (363,4 naar 473,1 miljoen euro). Dat was wel in hoofdzaak een gevolg van belangrijke overnames zoals Manifattura Fontana (geosynthetica), Dimension-Polyant (wereldmarktleider in zeildoeken en grootste overname ooit van Sioen), James Dewhurst Groep in de Coating-divisie en Verseidag Ballistic Protection en Ursuit(professionele duikpakken) in de Apparel-divisie.
Sioen is actief in het bedekken van een drager met een beschermlaag, met de klemtoon op hoogwaardige technische beschermkledij. Sioen is de enige volledige geïntegreerde speler in de sector. Dat zorgt mee voor de hoogste marges in de sector.
Tot de basis van de Sioen-strategie behoort de focus op innovatie en een modern productieapparaat. Die continue investeringen in innovatie zorgen voor omzetgroei bij de nieuwe technische toepassingen. Er zijn drie divisies: Coating (spinnen, weven en coaten; 63% van de groepsomzet 2018) de Chemicals(productie van industriële pasta’s, vernissen en inkten; 8% van de groepsomzet) en Apparel (confectie van technische kledij; 29% van de groepsomzet). De belangrijkste deelsegmenten voor de groep zijn de dekzeilen voor vrachtwagens, die in de buurt van 15 procent van de groepsomzet uitmaken en waar Sioen de marktleider is. Ook in zeildoeken is het de marktleiden (40% marktaandeel) door de overname van Dimension-Polyant. De zeildoeken staan voor een kleine 10 procent van de groepsomzet.
Sioen beschikt over 21 fabrieken, waarvan 13 in Europa en 7 in België. Zoals verwacht en dankzij een sterker tweede semester werd vorig jaar de kaap van een half miljard euro gerond. We zagen een omzettoename van 7 procent tot 506,2 miljoen euro. Die stijging is 2,6 procent organische groei en 4,4 procent het gevolg van overnames. Het herstel van de organische groei in het tweede halfjaar stemden de analisten tevreden. Hun verwachtingen voor de omzet lagen ook in lijn met de stijging van 7 procent.
Stijgende grondstoffenprijzen hadden nog altijd een negatieve impact op de winstgevendheid, maar de invloed was minder negatief dan in 2017 en de eerste jaarhelft van 2018 . Zo klom de bedrijfskasstroom (ebitda) met 6,6 procent (van 64,4 naar 68,6 miljoen euro). Als we enkele eenmalige elementen uit de cijfers van 2017 halen, blijft de rebitda-toename beperkt tot 1,9 procent. De bedrijfswinst (ebit) maakt een sprong van 15 procent (van 41,5 naar 47,7 miljoen euro), maar ook daar wordt het cijfer minder impressionant (+10%) als we de herwerkte ebit van 2017 als basis nemen.
De aandeelhouders krijgen een brutodividend van 0,62 euro per aandeel voorgesteld of 10,7 procent meer. Het management toont zich gematigd positief voor 2019, al wordt wel gewezen op potentiële tegenwind als gevolg van geopolitieke onzekerheid (brexit, handelsoorlog).
Conclusie
Sioen heeft zich in het tweede semester herpakt met zijn organische groei na een mindere eerste jaarhelft. De omzet 2018 lag zoals verwacht voor het eerst boven 500 miljoen euro, maar het is minstens even belangrijk dat de winstmarges mee evolueren gezien de hogere grondstoffenprijzen. De koers is hersteld na een stevige terugval in de loop van 2018. De waardering tegen 15 keer de verwachte winst 2019 en ruim 8 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) 2019 houdt een faire waardering in.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 25,20 euro
Ticker: SIOE BB
ISIN-code: BE0003743573
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 498 miljoen euro
K/w 2018: 16
Verwachte k/w 2019: 15
Koersverschil 12 maanden: -14%
Koersverschil sinds jaarbegin: +11%
Dividendrendement: 2,3%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier