Belgische biotech doet lijst favorieten 2018 uitblinken
We blikken zeer tevreden terug op de prestatie van onze favorieten voor 2018.
De gemiddelde prestatie is een pak beter dan wat de indexen dit jaar hebben gepresteerd en dat hebben we op de eerste plaats te danken aan de selectie van drie Belgische biotechaandelen.
1.Mithra Pharmaceuticals: de resultaten voor Donesta (menopauze; fase II) en Estelle (anticonceptiepil; fase III in EU) voldeden aan de hoge verwachtingen en we kregen, zoals vooropgesteld, in 2018 een heel ander koerspeil te zien dan in de voorgaande jaren. Al lag de piek in mei nog een pak hoger dan vandaag. Eentje om te koesteren de komende jaren (zie ook hiernaast).
2. Argen-x: het Gentse biotechbedrijf had zich vorig jaar al ontpopt tot een van de meest beloftevolle van ons land en de interesse van vooral Amerikaanse investeerders werd dit jaar niet beschaamd. Vooral de molecule efgartigimod (ARGX-113) wist te schitteren in meerdere auto-immuunziekten, maar ook de AML-studie voor ARGX-110 zorgde voor een prachtige deal (zie ook Portefeuille). Nog eentje om te koesteren.
3. Mosaic: de gigant in fosfaten en kaliumhoudende meststoffen beschouwden we twaalf maanden geleden als een schromelijk achtergebleven landbouwwaarde. In de loop van 2018 bleek dat de vooruitzichten inderdaad een pak beter werden en kwam de koers vlot weg van de laagste niveaus van de voorbije tien jaar.
4. Oxurion (ex-Thrombogenics): spurtte in het eerste halfjaar fors hoger. Dat bleek nog wat te hoog gegrepen, maar het Leuvense biotechbedrijf zal de komende twaalf maanden met een uitgebreide nieuwsstroom uitpakken, zodat we denken dat het herstel in 2018 nog maar het begin is van nog meer koersstijgingen in de komende jaren.
5. Cameco: de Canadese uraniumproducent toonde dit jaar beterschap en we verwachten er nog meer van de komende jaren.
6. Agfa-Gevaert: het m&a-verhaal kreeg geen vorm in 2018. De afsplitsing van het kroonjuweel, de divisie IT-toepassingen voor medische beeldvorming) neemt meer tijd, zodat het wachten blijft op het naar boven brengen van de echte waarde van de groep.
7.Goldcorp: deze grote goudmijn stelde zwaar teleur. Goldcorp is een van de meest achtergebleven en goedkoopste onder de goudmijnen.
8. McEwen Mining: we zijn te vroeg geweest met onze keuze voor goudmijnen in de selectie van 2018. Maar dat houdt des te grotere beloften in voor 2019.
9. Schlumberger: topkwaliteit in de oliedienstensector, maar de sector kon niet profiteren van de sterke olieprijs gedurende het grootste deel van het jaar.
10. AB InBev: we zijn meegegaan in het algemene optimisme dat AB InBev na twee zwakkere jaren zou herstellen, maar dat was een grote vergissing. Koersherstel zal meer tijd vergen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier