Belastingmeevaller geeft Wheaton Precious Metals vleugels

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Nu de fiscale en juridische zorgen van de baan zijn, kan de focus bij Wheaton Precious Metals weer verschuiven naar het operationele. Ook daar ogen de vooruitzichten positief.

Het aanslepende conflict tussen Wheaton Precious Metals (WPM) en het Canada Revenue Agency (CRA), de Canadese belastingdienst, draaide vorige maand uit in het voordeel van de mijnbouwer. De kansen op een goede afloop waren vooraf wel gestegen, want de uraniumproducent Cameco had in een gelijkaardig geschil eveneens gelijk gekregen.

Het dispuut ging over de inkomsten van de buitenlandse filialen van WPM. Voor de inkomsten van mijnen buiten Canada werkt de groep met dochterbedrijven. De CRA argumenteerde dat die ook in het thuisland belastbaar zijn en identificeerde over de periode 2005 tot 2010 voor 715 miljoen Canadese dollar aan extra inkomsten. De belasting daarop, aangevuld met boetes en intresten, zou oplopen tot bijna 400 miljoen Canadese dollar. Bovendien moest de CRA nog dezelfde oefening maken voor de inkomsten van 2011 tot 2017. WPM moet 8 tot 9 miljoen dollar aan taksen en intresten betalen voor de periode 2005 tot 2017. Bijkomend zal WPM een uitgestelde belasting van 15 miljoen dollar moeten opnemen in de balans. De juridische kosten worden geschat op 6 tot 7 miljoen dollar. Alles samen zal WPM in het vierde kwartaal ongeveer 30 miljoen dollar ten laste van het resultaat nemen. Dat compromis is, gezien de aanvankelijke eisen van de CRA, bijzonder gunstig. Beide partijen maakten ook afspraken over de fiscale behandeling van toekomstige winsten, zodat de kans op belastingherzieningen klein is.

Het aandeel WPM was eind vorig jaar samen met de zilverprijs teruggevallen naar het laagste niveau sinds begin 2016. Een goede afloop van het geschil zat dus nog niet in de koers verrekend. Sinds het nieuws van de overeenkomst is het aandeel bijna 20 procent duurder geworden, daarbij ook geholpen door een herstel van de zilverprijs.

WPM heeft na het derde kwartaal de prognoses voor 2018 bevestigd. De groep verwacht voor 2018 een output van 355.000 troy ounce goud, 22,5 miljoen troy ounce zilver en 10.400 troy ounce palladium. WPM sloot vorig jaar een aantal interessante afnamecontracten met onder andere Sibanye Stillwater (goud en palladium) en Vale (kobalt). Ook de interne uitbreidingsprojecten moeten de output in de komende jaren hoger stuwen. Het Pyrite Leach-project bij Peñasquito (Mexico) werd sneller dan verwacht afgerond, waardoor de output van goud en zilver zal stijgen. Ook bij de kopermijnen Salobo (Brazilië) en Rosemont (Arizona) zal de productie van edemetalen toenemen. WPM mikt voor de komende 5 jaar op gemiddeld 385.000 troy ounce zilver, 25 miljoen troy ounce goud en 27.000 troy ounce palladium. Vanaf 2021 komt daar nog 2,1 miljoen pond kobalt bij. Die cijfers houden geen rekening met eventuele nieuwe afnamecontracten.

WPM had na het derde kwartaal 119 miljoen dollar in kas en heeft 1,38 miljard dollar schulden. Toch zijn er voldoende liquiditeiten om nieuwe overeenkomsten met mijngroepen aan te gaan, dankzij de kredietfaciliteit van 2 miljard dollar. WPM verwacht in de periode tussen 2018 en 2022 ongeveer 3 miljard dollar aan kasstromen te genereren. Dat cijfer is sterk afhankelijk van de edelmetaalprijzen. Intussen blijft er wel ruimte voor een dividend. Dat is gekoppeld aan de operationele kasstromen en bedraagt 30 procent van het gemiddelde van de voorbije vier kwartalen.


Conclusie

Nu de fiscale en juridische zorgen van de baan zijn, kan de focus weer verschuiven naar het operationele. WPM slaagt er telkens in nieuwe streamingovereenkomsten af te sluiten en zal de output de komende jaren zien groeien. De beurskoers wordt op korte termijn bepaald door de evolutie van de zilverprijs. Het aandeel is goedkoper dan dat van concurrenten met een gelijkaardig bedrijfsmodel, zoals Franco-Nevada en Royal Gold. WPM is een langlopende optie op de edelmetaalprijzen.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 19,01 dollar

Markt: New York Stock Exchange

Ticker: WPM US

ISIN-code: CA8283361076

Beurskapitalisatie: 8,4 miljard dollar

Verwachte k/w 2018: 41

Verwachte k/w 2019: 34

Koersverschil 12 maanden: -7%

Koersverschil sinds jaarbegin: -2%

Dividendrendement: 1,9%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content