Bekaert struikelt over wals- en zaagdraad
Bekaert slaagt er niet in de stijgende kosten volledig door te rekenen aan de klanten. De omzet steeg in het derde kwartaal wel met 4 procent.
Beleggers zetten de vooruitzichten op hogere winsten bij Bekaert op sterk water. Ze kwamen een eerste keer tot die conclusie aan het eind van de zomer na de publicatie van de halfjaarcijfers, en maken nu, na de lezing van het activiteitenverslag over het derde kwartaal, een tweede keer deze slotsom. De koersreactie liegt er niet om. Van de top van het voorjaar is intussen 25 procent afgeroomd.
Aan het omzetfront valt er nochtans goed nieuws te rapen. In het derde kwartaal steeg de omzet met 4 procent, wat beter was dan verwacht. Over de eerste negen maanden van 2017 steeg de omzet met 11 procent, waarvan het merendeel te danken is aan organische groei, die gestuwd word door een mix van hogere volumes en stijgende prijzen.
Toch zijn die prijsstijgingen onvoldoende om de marges op peil te houden. De grondstofprijzen, vooral de prijzen voor walsdraad, zijn nog meer gestegen dan de eindprijzen. Bekaert slaagt er niet in de stijgende inputkosten volledig door te rekenen aan de klanten. De stijging van de grondstofprijzen was te brutaal om in één beweging door te rekenen. Bovendien fabriceren enkele concurrenten uit de Verenigde Staten zelf hun walsdraad, wat hen toelaat de marges op peil te houden zonder de eindprijzen te moeten verhogen. Op die manier doen ze de andere spelers, waaronder Bekaert, de duvel aan.
Die margedruk zorgt ervoor dat Bekaert de stijgende verkoopvolumes op korte termijn niet kan vertalen in een stijging van de winst. Voor dit jaar betekent dat een onderliggende bedrijfswinst op ongeveer hetzelfde niveau als in 2016. Voor volgend jaar zet het management de deur op een kier voor een stijging van de winst, als de vruchten van de interne efficiëntieverbeteringen niet langer volledig worden opgegeten door het onvermogen om stijgende grondstofprijzen door te rekenen aan de klanten.
Op langere termijn stapt Bekaert niet af van de doelstelling om een onderliggende bedrijfsmarge van 10 procent te behalen. In de eerste helft van het jaar bedroeg die marge 8,4 procent, en in deze tweede helft zal die marge blijven onder druk staan, ook door de seizoenseffecten.
De meeste afzetmarkten van Bekaert houden de uitstekende conditie vast. Zowel de auto- als de bouwsector rapporteert een aanhoudend sterke vraag. Geografisch blijven Europa en Azië de beste regio’s om zaken te doen, getuige de stevige organische volumestijgingen van meer dan 6 procent in het derde kwartaal. Bekaert moet wel melden dat de vraag naar zaagdraad in China is afgenomen omdat een nieuw type zaagdraad de markt overneemt. Het bedrijf moet bijsturen om die trein niet te missen. Gezien die activiteit goed is voor ongeveer 10 procent van de winst, zal Bekaert de impact serieus voelen.
Het dochterbedrijf Bridon-Bekaert Ropes kan voor de aangename verrassing zorgen vanaf 2018. Het bedrijf kampt nog met magere marges door de langer dan verwachte zwakke vraag naar kabels in de olie- en gasindustrie, maar het olieprijsherstel van de jongste maanden kan de sector nieuw leven inblazen. Het orderboek toont al de eerste signalen van herstel.
Conclusie
Het grote verlies aan prijszettingsmacht heeft het aandeel fors lager gestuurd. Ook de problemen op de Chinese markt voor zaagdraad zorgt voor ongerustheid. Dankzij de fikse correctie is de waardering van het aandeel met een ondernemingswaarde van 7 keer de bedrijfscashflow vrij goedkoop, maar snel herstel zit niet in de kaarten. Wij moeten ons enthousiasme voor het aandeel temperen en verlagen het advies naar houden.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 35 euro
Ticker: BEKB BB
ISIN-code: BE0974258874
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,2 miljard euro
K/w 2016: 20
Verwachte k/w 2017: 12
Koersverschil 12 maanden: -3%
Koersverschil sinds jaarbegin: -10%
Dividendrendement: 3,1%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier