Bekaert stelt orde op zaken
De povere resultaten van 2018 blijven niet zonder gevolg bij Bekaert. Het bedrijf vereenvoudigt zijn organisatie en maakt die resultaatgerichter. De externe omstandigheden blijven moeilijk.
De povere resultaten van 2018 blijven niet zonder gevolg bij Bekaert. De doelstelling om op termijn een winstmarge van 10 procent te halen wordt geschrapt. Er wordt gewerkt aan een nieuw besparingsplan. Bert De Graeve stopt op 8 mei als voorzitter van de raad van bestuur. En belangrijker nog, de organisatiestructuur gaat op de schop. Bekaert neemt afscheid van zijn geografische organisatie en structureert de business voortaan in vier productgroepen: rubberversterking, staaldraadtoepassingen, speciale producten en Bridon-Bekaert Ropes Group (BBRG).
Die nieuwe aanpak moet de onderliggende winstmarge over enkele jaren weer richting 7 procent tillen. In 2018 was die marge gedaald tot een ontgoochelende 4,9 procent, tegenover nog 7,3 procent in 2017. De nettowinst die aan de aandeelhouders toekomt, verschrompelde zelfs tot 40 miljoen euro door enkele eenmalige herstructureringskosten. Door de daling van de nettowinst is het dividend verlaagd tot 0,70 euro per aandeel. De haperende mondiale conjunctuur helpt niet om de winstgevendheid te herstellen. Het protectionistische handelsbeleid van de Verenigde Staten zaait zo veel onzekerheid, dat het management dit jaar een stabiele omzet verwacht. Aan een winstverwachting voor dit jaar waagt Bekaert zich niet. Een deal tussen de Verenigde Staten en China zou een enorme opsteker zijn.
Bekaert kijkt ook in eigen boezem op de magere cijfers te verklaren. Het slaagde er vorig jaar onvoldoende in de stijgende grondstoffenprijzen door te rekenen aan zijn klanten. Door de complexe organisatiestructuur gebeurde dat te traag, omdat onvoldoende duidelijk was wie verantwoordelijk was voor de winst-en-verliesrekening van een divisie. De nieuwe structuur moet daar een einde aan maken en meer verantwoordelijkheid in de organisatie slijpen. Die ingreep is nodig, want op vele markten wordt het niet makkelijker hogere prijzen door te rekenen. Een lichtpunt is wel dat in China de staalprijzen beginnen te dalen, wat vaak een signaal is dat ook elders ter wereld lagere staalprijzen mogen worden verwacht, al kan de forse stijging van de ijzerertsprijs nog roet in het eten gooien.
Een blik op de evolutie van de onderliggende bedrijfswinst, die vorig jaar daalde van 301 naar 210 miljoen euro, leert meer waar het vorig jaar misging. Lagere prijzen roomden 36 miljoen euro af. Slechte prestaties van het dochterbedrijf BBRG kostten nog eens 22 miljoen euro. Daarnaast incasseerde Bekaert een tik van 30 miljoen in de Chinese zaagdraadbusiness, omdat het de activa die waren gebaseerd op verouderde technologie volledig heeft afgeschreven. Dat geeft Bekaert de mogelijkheid dit jaar volledig te stoppen met die activiteit, als het Chinese Metron, dat de helft van de markt in handen heeft, doorgaat met haar bijzonder agressieve prijsbeleid waarmee het de concurrentie wil vernietigen. Voor dit jaar verwacht Bekaert geen winstbijdrage van de zaagdraadactiviteit.
Een opsteker is wel dat Bekaert op vele markten de verkochte volumes kon verdedigen of zelfs kon optrekken. Vooral op de Chinese bandenmarkt mogen het hogere marktaandeel en de betere prijszettingsmacht gezien worden. Dit jaar moet ook de kentering bij BBRG brengen, aangezien de business onderliggend al tekenen van beterschap toont.
Conclusie
Bekaert probeert intern orde op zaken te stellen door de organisatie te vereenvoudigen en die resultaatgerichter te maken. De externe omstandigheden blijven moeilijk, zolang het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China een herstel van de wereldeconomie in de weg staat. De waardering is vrij aantrekkelijk met een koers-winstverhouding van 10 en een ondernemingswaarde van 6 keer de bedrijfscashflow, maar het is te vroeg om enthousiast te worden. Het advies blijft houden.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 23,5 euro
Ticker: BEK BB
ISIN-code: BE0974258874
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,35 miljard euro
K/w 2018: 14
Verwachte k/w 2019: 10
Koersverschil 12 maanden: -38%
Koersverschil sinds jaarbegin: +15%
Dividendrendement: 3%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier