Bekaert herademt

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Bekaert kon zijn winstgevendheid stabiliseren door de hogere grondstoffenprijzen door te rekenen aan de klanten zonder aan volume in te boeten.

In het derde kwartaal is de lijst met tegenslagen voor Bekaert niet langer geworden. Dat is al een succes op zich voor een aandeel dat geplaagd wordt door handelsoorlogen, stijgende grondstoffenprijzen en productiviteitsverbeteringen die achterbleven op schema. Sterker nog: de omzetstijging met ruim 10 procent in het derde kwartaal was beter dan verwacht. Bekaert kon ook bevestigen dat de onderliggende bedrijfswinst in de tweede jaarhelft hoger zal liggen dan in de eerste jaarhelft. Er lijkt dus een einde te komen aan de druk op de winstgevendheid, wat niets te vroeg is. De onderliggende marge daalde in de eerste helft van het jaar tot 5,1 procent, wat amper de helft is van de marge die Bekaert op langere termijn ambieert.

De omzetstijging met 10 procent is bijna integraal te danken aan hogere prijzen. De organische volumegroei bleef haperen op 1,4 procent. De rest van de omzetgroei realiseert Bekaert door hogere walsdraadprijzen door te rekenen aan de klanten. Bekaert profiteert ook van een betere prijsmix, wat betekent dat het relatief meer verkoopt van producten die meer opbrengen. Het bedrijf lijkt er dus eindelijk in te slagen zijn klanten de gestegen grondstofprijzen te laten betalen in plaats van zijn aandeelhouders. De prijzen voor walsdraad zijn op sommige deelmarkten gestegen met 30 à 50 procent in de loop van 2018.

Prijsverhogingen kunnen marktaandeel kosten, maar de beperkte volumegroei toont aan dat die schade beperkt is en dat ook de concurrentie niet anders kan dan de hogere kosten te verrekenen in de prijzen. Die strategie is ook mogelijk omdat de vraag uit de eindmarkten sterk blijft, alvast tot en met eind dit jaar, zo verwacht Bekaert. Vooral in de bouw en verrassend genoeg ook op de automarkt blijft de vraag sterk. De mondiale handelsspanningen wegen wel op de industriële vraag naar staaldraad. Beleggers moeten ook rekening houden met de afbrokkelende conjunctuur. De Chinese economie hapt naar adem, maar het is niet duidelijk hoeveel slagkracht de Chinese overheid heeft om de economie te stimuleren. De groeilanden hebben het lastig door het krappere geldbeleid van de Amerikaanse centrale bank. De Amerikaanse economie doet het nog goed, maar de cyclus rijpt. Het Europese herstel is nog frisser, maar ook Europa ontsnapt niet aan de groeivertraging. Het is bang afwachten in welke mate de conjunctuur van zijn pluimen zal laten in 2019.

Het bedrijf moet ook tandenknarsend afwachten wanneer de investeringen in de olie- en gasindustrie weer opveren. De voorbije opstoot van de olieprijzen heeft dat plaatje nog niet veranderd. Vooral voor het dochterbedrijf Bridon-Bekaert Ropes Group (BBRG) zou een herstel van de vraag naar kabels in de offshore olie- en gasindustrie een welkome opsteker zijn. BBRG kampt al een tijd met een zwakke rendabiliteit, maar Bekaert wil met een nieuwe CEO en een driejarig herstructureringsprogramma de winstgevendheid opkrikken. Ook Bekaert zet de tering naar de nering. Activiteiten die niet naar behoren presteren, worden bijgespijkerd of stopgezet. In Italië en in Costa Rica wordt een fabriek gesloten. In Groot-Brittannië en Maleisië wordt de productie afgeslankt. Het bedrijf maakt ook werk van de afbouw van de schuldenlast. Tegen eind dit jaar mag de nettoschuld nog ongeveer 2,7 keer de bedrijfscashflow bedragen.


Conclusie

Bekaert kon zijn winstgevendheid stabiliseren door de hogere grondstoffenprijzen door te rekenen aan de klanten zonder aan volume in te boeten. De waardering is aantrekkelijk met een koers-winstverhouding van 10 en een ondernemingswaarde van 6 keer de bedrijfscashflow, maar een verzwakking van de mondiale conjunctuur is een ernstig risico in 2019. We verlagen daarom het advies naar houden.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 22,7 euro

Ticker: BEK BB

ISIN-code: BE0974258874

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,37 miljard euro

K/w 2017: 14

Verwachte k/w 2018: 10

Koersverschil 12 maanden: -37 procent

Koersverschil sinds jaarbegin: -35 procent

Dividendrendement: 4,9 procent

Partner Content