Bart De Smet, kersvers Manager van het Jaar, breekt met Fortisverleden van Ageas

Bart De Smet van Ageas © Belga

Als Ageas deze zomer de erfenis van het Fortis-verleden eindelijk achter zich kan laten, kan de aandacht verschuiven naar het mooie parcours dat de verzekeraar sinds 2009 aflegt onder de leiding van kersvers Manager van het Jaar Bart De Smet.

De naam Ageas, de juridische erfgenaam van Fortis, roept bij veel beleggers nog altijd gemengde gevoelens op. De aandeelhouders bleven opgezadeld met allerlei gerechtelijke procedures uit dat verleden. De Fortisschikking die Ageas op 14 maart 2016 aankondigde met een aantal belangengroepen van het voormalige Fortis – Deminor, de Stichting investor claims against Fortis (Sicaf), de Nederlandse beleggersvereniging VEB, de Stichting FortisEffect, later nog aangevuld met Laurent Arnauts en Geert Lenssens – was dan ook een cruciale aanzet om het Fortis-verleden achter zich te kunnen laten.

Die schikking houdt in dat Ageas, zonder schuldbekentenis, een maximale totale vergoeding van 1,2 miljard euro uitkeert aan de aandeelhouders die tijdens drie periodes Fortis-aandelen aanhielden of kochten: de periode van 21 september tot en met 7 november 2007 (eerste kapitaalverhoging tegen 15 euro per aandeel voor de gedeeltelijke overname van ABN Amro, middelste vergoeding), de periode van 13 mei tot en met 25 juni 2008 (de aanloop naar de tweede kapitaalverhoging tegen 10 euro per aandeel, hoogste vergoeding) en de periode van 29 september tot en met 3 oktober 2008 (de aanloop naar de redding door de Benelux-overheden, laagste vergoeding). De schikking werd op 23 mei 2016 voorgelegd aan het Gerechtshof Amsterdam voor een bindendverklaring. Na een publieke hoorzitting op 24 maart 2017 wordt hierover komende zomer een beslissing verwacht.

Als die zaak achter de rug is, kan de aandacht eindelijk verschuiven naar het mooie parcours dat Ageas sinds 2009 aflegt onder de leiding van topman Bart De Smet. De verzekeringsgroep is behalve in de thuismarkt België actief in Groot-Brittannië, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Portugal en Turkije, met daarnaast een sterke aanwezigheid in zes Aziatische landen: China, Maleisië, India, Thailand, Vietnam en de Filipijnen.

Ondanks uitzonderlijke schadeclaims door het terrorisme en slechte weersomstandigheden boekte Ageas sterke resultaten over de eerste negen maanden van 2016. Het nettoresultaat daalde wel van 599 miljoen tot 118 miljoen euro door de voorziening voor de Fortisschikking en ondanks 0,4 miljard euro winst op de verkoop van de levensverzekeringsactiviteiten in Hongkong voor 1,2 miljard euro. De overname van de verzekeringsactiviteiten van AXA in Portugal is bezegeld.

De verzekeraar is een trouwe dividendbetaler en betaalde in 2016 een brutodividend van 1,65 euro per aandeel (een brutorendement van 4,4%). Inclusief het lopende inkoopprogramma van eigen aandelen voor maximaal 250 miljoen euro, spendeerde Ageas daar 1,4 miljard euro aan sinds 2010, en het verminderde het aantal uitstaande aandelen van 245,8 naar 216,6 miljoen euro. Dat belette de groep niet om zonder problemen tegemoet te komen aan de strengere Solvency II-richtlijnen voor verzekeraars, met eind september een Solvency II-ratio voor de verzekeringen van 181 procent (doelstelling van minstens 175%) en 199 procent op groepsniveau.


Conclusie

Het aandeel van Ageas herstelde de jongste maanden fors na een zeer zwakke eerste helft van 2016. Het uitzicht op de bindendverklaring van de Forstisschikking, een hoger dividend (omtrent 2,15 euro bruto) en het aandeleninkoopprogramma zullen het aandeel de komende maanden ondersteunen. De recente rentestijging is een welgekomen steun voor de rendabiliteit van de levensverzekeringen.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 8,2 miljard euro

K/w 2015: 12

Verwachte k/w 2016: 10

Koersverschil 12 maanden: -10%

Koersverschil sinds jaarbegin: +0%

Dividendrendement: 4,4%

Partner Content