Barrick Gold maakt reuzensprong in schuldafbouw

© Getty Images/iStockphoto

De Canadese goudproducent heeft de voorbije jaren heel wat van zijn schulden afbetaald. Barrick Gold verkocht onder meer zijn Veladero-mijn in Argentinië.

Barrick Gold was enkele jaren geleden nog de schuldenkampioen onder de goudmijnen met een groepsschuld die eind 2014 piekte op meer dan 14 miljard dollar. Een bedenkelijke titel, waar de Canadese goudproducent graag vanaf wou. Onder meer door de verkoop van activa en een toename van de kasstromen kon Barrick de voorbije jaren een reuzensprong maken. In het voorbije eerste kwartaal werd 178 miljoen dollar terugbetaald, wat het saldo op 7,75 miljard dollar brengt. Nog altijd een aanzienlijk bedrag, maar wel beheersbaar voor Barrick. De komende drie jaar moet minder dan 100 miljoen dollar worden terugbetaald en het grootste deel van de schuld vervalt pas na 2033.

Toch is Barrick niet van plan een adempauze in te lassen. Nog in 2017 moet 1,2 miljard dollar worden terugbetaald. Eind volgend jaar mag de groepsschuld niet meer dan 5 miljard dollar bedragen. Tot nog toe verkocht Barrick enkel zogenaamde niet-kernactiva en zette de groep volop in op de grootste vijf mijnen met de laagste kostenstructuur. Daar werd onlangs van afgestapt. Barrick sloot een overeenkomst met het Chinese Shandong Gold voor de verkoop van een participatie van 50 procent in de Veladero-mijn in Argentinië. Veladero zou dit jaar ongeveer 800.000 troy ounce goud moeten produceren (14% van de groepsproductie). De transactie moet voor het einde van het tweede kwartaal afgerond zijn en zal voor Barrick 960 miljoen dollar opleveren. Het grootste deel van dat geld zal naar verdere schuldafbouw vloeien.

De overeenkomst gaat verder dan Veladero, want Barrick en Shandong zullen samen onderzoeken of en op welke manier het Pascua-Lama-project op de grens van Chili en Argentinië gezamenlijk ontwikkeld kan worden. Ook eventuele andere investeringskansen in de regio zullen worden bekeken. Even leek de overeenkomst op losse schroeven te komen na een scheur in een pijpleiding bij Veladero die een giftige cyanideoplossing vervoert. Door de problemen werd de productieprognose voor Veladero verlaagd naar 630.000 tot 730.000 troy ounce. Barrick heeft ook nog het belang van 50 procent in de Australische Kalgoorlie-mijn in de etalage staan.

De mijnen van Barrick produceerden in het eerste kwartaal 1,31 miljoen troy ounce goud. Dat is meer dan in dezelfde periode een jaar eerder (1,28 miljoen) maar beduidend minder dan in het vierde kwartaal (1,52 miljoen). Door onderhoudswerkzaamheden daalde de output bij de Pueblo Viejo-mijn in de Dominicaanse Republiek. Slechte weersomstandigheden in Peru zorgden dan weer voor een lagere productie bij Lagunas Norte. De ontvangen goudprijs steeg met 3,3 procent op jaarbasis naar 1220 dollar per troy ounce. Barrick realiseerde een operationele en een vrije kasstroom van respectievelijk 495 en 161 miljoen dollar. De productieprognose voor het volledige boekjaar 2017 werd verlaagd naar 5,3 tot 5,6 miljoen troy ounce door de gedeeltelijke verkoop van Veladero. De totale productiekosten zullen dit jaar tussen 720 en 770 dollar per troy ounce uitkomen.


Conclusie

Barrick Gold heeft door operationele problemen een eerder tegenvallend kwartaal achter de rug en het aandeel werd daar ook flink voor afgestraft. Productiegroei zal er de komende jaren niet zijn maar dat is geen nieuws. Barrick zet volop in op een verdere afbouw van de schulden en hogere kasstromen door een toename van de winstgevendheid.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 18,6 miljard dollar

K/w 2016: 23

Verwachte k/w 2017: 22

Koersverschil 12 maanden: -18 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +3 %

Dividendrendement: 0,7 %

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content