Barrick Gold is een bezige bij

. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Er is de voorbije twaalf maanden veel gebeurd bij Barrick Gold. Vorig najaar werd het Britse Randgold Resources overgenomen, waardoor Barrick de grootste goudgroep ter wereld werd. Dat duurde maar even, want concurrent Newmont Mining reageerde met de overname van Goldcorp. Barrick reageerde met een bod op Newmont dat om verschillende redenen gedoemd was om te mislukken, wat ook gebeurde.

Beide gouddelvers beslisten wel om samen de joint venture Nevada Gold Mines op te richten. Die omvat tien ondergrondse en twaalf open-pit mijnen die samen 48,3 miljoen troy ounce bewezen goudreserves hebben. De synergievoordelen worden geschat op 450 tot 500 miljoen dollar per jaar. Het aandeel van Barrick in de joint venture bedraagt 61,5 procent.

Ook de Pueblo Viejo-mijn in de Dominicaanse Republiek is een joint venture tussen Barrick (60%) en Newmont Goldcorp (40%). Barrick wil de levensduur van de mijn te verlengen en een nieuwe verwerkingsinstallatie voor ertsen bouwen die de output tegen 2022 met 800.000 troy ounce moet verhogen. Daar is een investering van 1 miljard dollar voor nodig. Een haalbaarheidsstudie over het project wordt de komende maanden verwacht.

Een ander wapenfeit was de aankoop van het belang in Acacia Mining (36,1%) dat Barrick nog niet in bezit had. Acacia is actief in Tanzania, maar heeft een conflict met de overheid over belastingschulden. Daardoor werd de uitvoer van ertsen uit de North Mara-mijn aan banden gelegd. Barrick kon de plooien grotendeels gladstrijken. De groep betaalt 428 miljoen dollar in aandelen en is voortaan de volle eigenaar. De transformatie van de groep heeft het risicoprofiel van Barrick wel verhoogd.

Ook in Mali was er een belastingdispuut, terwijl in Ivoorkust de onrust evenmin ooit ver weg is. Ook de Democratische Republiek Congo (DRC), waar Barrick de Kibali-mijn uitbaat, is geen toonbeeld van politieke stabiliteit.

Barrick wil voor ongeveer 1,5 miljard dollar activa verkopen die onvoldoende rendabel zijn. Tegelijk speurt de groep naar kansen in Noord-Amerika. Het Pascua-Lama-project (Chili en Argentinië) en de Veladero-mijn (Argentinië) stonden in de etalage, maar gezien de opgelopen goudprijs is een verkoop niet langer zeker. De Lumwana-kopermijn in Zambia en de participatie van 50 procent in de Australische Kalgoorlie-mijn staan wel te koop. De mijnen van de groep produceerden in het tweede kwartaal 1,37 miljoen troy ounce goud. Dat is 27 procent meer dan een jaar eerder, wat te danken is aan de overname van Randgold. Exclusief de overgenomen activiteiten lag de output 2 procent lager. De aangepaste bedrijfswinst (ebitda) kwam met 954 miljoen dollar zo’n 9 procent boven de consensusverwachting uit.

Barrick zal dit jaar tussen 5,1 en 5,6 miljoen troy ounce goud produceren, al leerden we vorige maand dat dit cijfer aan de bovenkant van deze vork zal uitkomen. Vorig jaar produceerden de mijnen van Barrick en Randgold gezamenlijk 5,8 miljoen troy ounce goud. De productiekosten over het volledige boekjaar zullen aan de onderkant van de eerder vooropgestelde vork (870 tot 920 dollar) liggen. De operationele kasstroom van 434 miljoen dollar was in het tweede kwartaal voldoende om de kapitaaluitgaven (379 miljoen dollar) te dekken. Het overschot van 55 miljoen dollar was net te weinig om ook de dividenduitkering (61 miljoen dollar) te betalen. Barrick had na de eerste jaarhelft 2,15 miljard dollar in kas en een schuld van 5,8 miljard dollar. De nettoschuld van 3,65 miljard dollar komt overeen met 0,9 keer de verwachte ebitda van dit jaar.


Conclusie

De hogere goudprijs is een zegen voor Barrick, dat de kasstromen in het derde kwartaal fors zal zien toenemen. Door de sterke aanwezigheid in Afrika is het politieke en sociale risico bovengemiddeld. Het aandeel is tegen minder dan twee keer de boekwaarde niet overdreven duur en mag bij verdere correctie opnieuw worden gekocht of bijgekocht.


Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Koers: 17,22 dollar

Ticker: GOLD US

ISIN-code: CA0679011084

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 30,6 miljard dollar

K/w 2018 : 132

Verwachte k/w 2019 : 27

Koersverschil 12 maanden : +50%

Koersverschil sinds jaarbegin : +28%

Dividendrendement : 0,9%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content