Barco voelt impact van zwakke dollar

© BELGA

De eerste helft van 2017 verloopt voor Barco niet schitterend. De omzet van het eerste kwartaal kwam onder de verwachtingen uit. Daar zit de zwakke dollar voor iets tussen.

De West-Vlaamse technologiegroep heeft het boekjaar 2017 operationeel niet zo goed ingezet, al is dat aan het koersverloop niet meteen te merken. Het aandeel noteert ruim de helft hoger dan twaalf maanden geleden. Kwartaalrapportering is niet zo gunstig voor een bedrijf als Barco omdat de timing van het afsluiten van nieuwe contracten een grote impact kan hebben en voor een vertekend beeld kan zorgen. Daarom beperkt de groep zich tot omzetcijfers en de evolutie van het orderboek.

Cijfers over de winstgevendheid van de afdelingen worden pas halfjaarlijks meegedeeld. Om die reden is het uitkijken naar het halfjaarrapport van 19 juli. De omzet kwam in het eerste kwartaal onder de verwachtingen uit en dat had in de eerste plaats te maken met een tegenvallende prestatie van de Entertainment-afdeling. Die omvat de activiteiten in digitale cinema en staat in voor ongeveer de helft van de groepsomzet. Door een slabakkende Amerikaanse en Chinese vraag daalde de omzet van die afdeling met 11 procent. Enterprise (schermen en controlekamers) en Healthcare (medische beeldvorming) deden het wel goed. Ook het aantal nieuwe bestellingen bleef licht onder de verwachtingen.

Barco verwacht voor 2017 een lichte toename van de marge op de bedrijfskasstroom (ebitda) terwijl de jaaromzet met 4 tot 6 procent zal toenemen. De recente zwakte van de Amerikaanse dollar is echter geen goede zaak voor Barco. Bij omzetting van de omzet die in de Verenigde Staten en Azië wordt gegenereerd, blijft er in euro minder over. Voorts wordt ook de evolutie van de liquiditeitspositie met meer dan gewone aandacht in de gaten gehouden. Barco had op het einde van het eerste kwartaal 286,6 miljoen euro in kas. Verspreid over 13,1 miljoen aandelen komt dat overeen met 22 euro per aandeel.

Toch moeten investeerders zich weinig illusies maken over de uitkering van een extra dividend. Een deel van de liquiditeiten (ongeveer 100 miljoen euro) werd ondergebracht in de China Film Group joint venture en is dus niet beschikbaar voor andere doeleinden. Het management liet al weten dat het investeren in bijkomende groei (zowel organisch als via overnames) prioriteit heeft boven aandeelhoudersvergoedingen.

Conclusie

Voorlopig moeten de beleggers het doen met een dividend van 1,9 euro per aandeel, tegen de huidige koers goed voor een rendement van 2,1 procent bruto (1,5 procent netto). Behoudens positieve verrassingen in de omzet en/of de marge lijkt het opwaarts koerspotentieel op korte termijn beperkt.


Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,1 miljard euro

K/w 2016: 36

Verwachte k/w 2017: 25

Koersverschil 12 maanden: +52%

Koersverschil sinds jaarbegin: +10%

Dividendrendement: 2,1%

Partner Content