Barco ontgoochelt niet

De opwaartse bijstelling van de prognoses zit al in de koers verrekend. Het grootste gevaar voor Barco is een sputterende economische groeimotor en dat risico is reëel.

In de eerste jaarhelft verdubbelde de koers van Barco bijna na een opwaartse bijstelling van de groeiprognoses. Daarbij legde Barco de lat wel lager door de cijfers van 2018 te herberekenen zonder de joint venture BarcoCFG. Die werd vanaf de tweede jaarhelft niet langer geconsolideerd, in de eerste zes maanden nog wel.

De cijfers van de eerste jaarhelft lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen, al lag de winstgevendheid wel boven de prognoses. Barco gaat voor 2019 uit van een omzetgroei van 7 tot 10 procent en een winstgevendheid op het niveau van de eerste jaarhelft. De groepsomzet kwam uit op 496,4 miljoen euro, 8,3 procent meer dan een jaar eerder en iets onder de prognose van 500,5 miljoen euro. De brutobedrijfswinst klom op jaarbasis met bijna een derde naar 67,6 miljoen euro en lag daarmee 9 procent boven de verwachting. De ebitda-marge steeg daardoor van 10,3 naar 13,6 procent terwijl op 12,4 procent werd gerekend. Barco ligt daarmee bijna een jaar voor op schema. Het technologiebedrijf ontving in de eerste jaarhelft voor 533,8 miljoen euro aan nieuwe orders. Dat is 7,5 procent meer dan een jaar eerder.

De Entertainment-afdeling liet een gemengd beeld zien. De omzetgroei bleef met 2,7 procent achter op de verwachtingen en ook de ebitda-marge lag met 8 procent een stuk onder het groepsgemiddelde. De markt voor mobiele projectoren en schermen liet het afweten door een zwakke Amerikaanse evenementenmarkt. Positief is dat de orders met 12,6 procent aantrokken. De vervangingsmarkt voor projectoren in de Verenigde Staten en Europa is op gang gekomen en in China daalt de omzet niet langer. Barco lanceerde een nieuwe generatie laserprojectoren en sloot deals met IMAX en Cineworld.

De Enterprise-divisie was de uitblinker met een omzetgroei van 16,5 procent en een ebitda-marge van 20,4 procent. ClickShare blijft het goed doen en is al in meer dan 600.000 vergaderzalen geïnstalleerd. Het orderboek van de Enterprise-afdeling dikte met 10,3 procent aan. Healthcare, de kleinste afdeling, liet een groei met 6,8 procent optekenen. De ebitda-marge lag met 13 procent in de buurt van het groepsgemiddelde. Barco opende een site voor productie en onderzoek en ontwikkeling in China en nam ook een minderheidsbelang in Caresyntax, actief in de digitalisering van operatiekamers.

Barco had na de eerste jaarhelft netto 304,7 miljoen euro in kas tegenover 332 miljoen euro zes maanden eerder. De technologiegroep realiseerde een vrije kasstroom van 41,6 miljoen euro, maar dat werd gecompenseerd door de uitbetaling van het dividend dat werd verhoogd van 2,1 naar 2,3 euro per aandeel. Ook de nieuwe boekhoudregel IFRS16 had een negatieve impact op de cashpositie. Van de totale som is 217,6 miljoen euro onmiddellijk beschikbaar. De rest is ondergebracht in de Chinese joint venture Cinionic.

Barco wil meer omzet genereren uit software en dienstverlening. Daartoe zal een deel van de liquiditeiten worden aangewend om een of SaaS-platform (Software as a Service) op te zetten.


Conclusie

De opwaartse bijstelling van de prognoses was geen verrassing en zit al in de koers verrekend. Een lagere vergelijkingsbasis maakt dat er van een echte verhoging nauwelijks sprake is. De winstgevendheid zit wel op het juiste spoor en de conservatieve prognose voor het boekjaar wordt wellicht overschreden. Het grootste gevaar voor Barco is een sputterende economische groeimotor en dat risico is reëel. Tegen de huidige waardering vinden we Barco niet interessant. We zouden het aandeel verkopen.


Advies: winst nemen/verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 188,2

Ticker: BAR BB

Isin-code: BE0003790079

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 2,5 miljard

K/w 2018: 31,5

Verwachte k/w 2018: 32,7

Koersverschil 12 maanden: +80,1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +90,3%

Dividendrendement: 1,2%

Partner Content