Balta haalt zelf laaggespannen verwachtingen niet
Het aandeel van Balta noteert na één jaar meer dan 40 procent onder zijn introductieprijs. Na de vertrouwensschok door aanhoudend tegenvallend nieuws zal het nog wel een poos goedkoop blijven.
Er zijn al nauwelijks beursintroducties op de hoofdmarkt van Euronext Brussel, en die van Balta Group ging dan nog compleet de mist in. Na de publicatie van nieuwe teleurstellende resultaten is de beursnieuweling zowat alle vertrouwen bij analisten en beleggers verloren. De beursgang op Euronext Brussel van de wereldleider in karpetten en de Europese koploper in residentieel en commercieel tapijt gebeurde al helemaal aan de onderkant van de prijsvork van 13,25 à 16 euro per aandeel. Voor zijn beursgang bracht Balta 10,9 miljoen nieuwe aandelen uit. Daarnaast verkocht het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star meer dan de helft van zijn aandelen.
Opmerkelijk was dat de koers van de West-Vlaamse vloerbekleder op de eerste noteringsdag meteen onder druk stond. Nochtans leek de waardering aan de goedkope kant, maar die analyse gebeurde op basis van de cijfers van 2016. Voortgaand op de gepubliceerde jaarcijfers over 2017 is het een heel ander verhaal. In de tweede helft van het jaar werden de marktomstandigheden steeds ongunstiger. Eind november werd de verwachting voor de aangepaste rebitda-marge (recurrente bedrijfskasstroom) verlaagd tot 12,7 à 12,9 procent, en dat bleek te kloppen. De marge kwam uit op 12,8 procent, tegenover nog 14,6 procent in 2016.
Er zijn een aantal factoren die die margedruk verklaren. Valutaschommelingen bijvoorbeeld: het was bij de IPO bekend dat Balta sterk afhangt van de Britse markt, en dus het Britse pond. Daar is nog de verzwakking van de dollar bovenop gekomen. Daarnaast is er al enige tijd druk van de hogere grondstofprijzen. Eind 2017 kwam daar nog volumedruk bij.
Vorig jaar groeide de omzet van Balta met 18,6 procent tot 661,3 miljoen euro, waarvan 4,5 procent organische groei (zonder rekening te houden met overnames en desinvesteringen). De Amerikaanse overname Bentley draagt sinds 1 april bij tot de omzettoename. In het vierde kwartaal bleef de organische omzettoename wel beperkt tot 2,3 procent. Vooral de afdeling karpetten (rugs) was in 2017 verantwoordelijk voor de organische groei (+13,8 miljoen euro), maar in de laatste drie maanden zakte de organische omzet met 2,4 procent.
De aangepaste bedrijfskasstroom daalde in 2017 met 10,3 procent (+11,1% halfweg het jaar) van 97,4 naar 87,3 miljoen euro. In het vierde kwartaal maakte die zelfs een duik met een kwart (-24,8%) van 25,2 naar 18,9 miljoen euro, of een terugval van de aangepaste ebitda-marge van 14,4 naar 11,2 procent. Dat deed die marge voor het volledige boekjaar terugvallen tot 12,8 procent.
Balta stelt een dividend van 0,08 euro per aandeel voor. De nettoschuld bedroeg eind vorig jaar 253,5 miljoen euro, of 2,9 keer de rebitda. Tom Debusschere, die CEO is sinds 2016, verwacht dat de tegenwind van het tweede halfjaar alvast minstens in de eerste helft van 2018 aanhoudt. Hij mikt op een iets lagere rebitda van 82 à 87 miljoen euro voor dit jaar.
Conclusie
Balta beleeft een dramatische beursstart. De koers staat na minder dan één jaar notering ruim 40 procent onder de introductieprijs. De waardering blijft laag tegen minder dan 6 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde en de bedrijfskasstroom (ev/ebitda). Maar na de vertrouwensschok door opeenvolgende berichten met tegenvallend nieuws zal het aandeel nog wel een poos goedkoop blijven. Vandaar dat van een adviesverhoging nog geen sprake is.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 6,90 euro
Ticker: BALTA BB
ISIN-code: BE0974314461
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 325 miljoen euro
K/w 2016: 15
Verwachte k/w 2017: 13,5
Koersverschil 12 maanden: –
Koersverschil sinds notering: -32%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier