Atenor Group
De portefeuille van Atenor Group heeft aan maturiteit en dynamiek gewonnen.
Zoals de vastgoedontwikkelaar Atenor had aangegeven, is de geconsolideerde nettowinst in 2014 met meer dan 20% (+27,4%) gestegen ten opzichte van 2013 (van 12,03 naar 15,33 miljoen EUR). Dat komt overeen met een winst van 2,85 EUR per aandeel. De aandeelhouders krijgen een dividend van 2 EUR bruto per aandeel, met voor de derde keer de keuzemogelijkheid van een dividend in aandelen.
Atenor heeft een portefeuille van ongeveer 650.000 vierkante meter, gespreid over 14 projecten. Het hotel South City Hotel werd in februari verkocht. Het project UP-Site aan het Kanaal in Brussel is een prestigieus en origineel gemengd project van 80.000 vierkante meter (winkels, kantoorruimte en vooral een Toren van 140 meter met 42 verdiepingen). De kantoorblokken zijn verkocht en ook bijna alle appartementen tot de 25ste verdieping. Daarboven is ongeveer een derde van de luxeappartementen verkocht. Een ander Brussels sterproject, Trebel (hoek Belliard- en Trierstraat in Brussel, 30.000 vierkante meter), werd aan het Europees Parlement verkocht. De oplevering is gepland voor 2016. Het project Port du Bon Dieu, een residentieel (lot 1) en kantorenproject (lot 2) in Namen, ontwikkelt zich ook verder.
De ontwikkeling van de projecten op toplocaties in Boekarest (73.000 vierkante meter, Hermes Business Campus) en in Boedapest (87.000 vierkante meter, Vaci Greens) raakt op snelheid. In Boekarest is 100% van het eerste blok van drie verhuurd en werd al 20% verhuurd van de tweede blok, dat nog in aanbouw is. In Boedapest is een eerste blok van vijf al volledig verhuurd en is 90% van een tweede blok voorverhuurd aan General Electric. Voor het gemengde stedelijke project in Brussel, The One (voorheen Europa-project), met circa 30.000 vierkante meter kantoorruimtes en een honderdtal woningen, heeft Atenor eindelijk de stedenbouwkundige vergunning te pakken. Er komt dus schot in de zaak.
Het project Victor, een fiftyfifty project met CFE aan het Brusselse Zuidstation, krijgt een volledige herziening richting residentieel, met een nieuwe bouwaanvraag tot gevolg. City Docks, een gemengd project ver boven 100.000 vierkante meter in Anderlecht, naast het kanaal van Willebroek (hoofdzakelijk residentieel), is dan weer wel een voltreffer.
In Wallonië zijn er nog twee residentiële projecten. Au Fil des Grands Pres, de wijk van het nieuwe station in Mons, verkocht al de helft van het eerste woonblok en La Sucrerie in Ath, kreeg een stedenbouwkundige vergunning en leverde al een voorverkoop van 28% op. Met Les Brasseries de Neudorf is een residentieel project in Luxemburg dat zeer vlot verkoopt (80% voorverkocht). Het Air-project situeert zich ook in Luxemburg en omvat de ex-hoofdzetel van ING. Dat project is op plan al aan institutionele investeerders verkocht. Palatium in Brussel is een recente nieuwkomer. De voormalige site van RSVZ van ongeveer 14.000 vierkante meter in de Louizawijk wordt omgevormd tot een gemengd project. De recentste nieuwkomer is Les Berges de l’Argentine, de voormalige site van Swift in Tervuren. Het wordt een woon- en dienstenproject van 24.000 vierkante meter.
Conclusie
De portefeuille heeft aan maturiteit en dynamiek gewonnen en het resultaat zal dit en de eerstvolgende jaren door vele projecten worden gedragen. We mogen dan ook dividendverhogingen verwachten de komende boekjaren.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier