ASML is een fantastisch bedrijf, maar na een koersstijging met een kwart sinds begin dit jaar is het aandeel opnieuw duur geworden.

Het management van de Nederlandse chipmachineproducent ASML sprak op de investeerdersdag van vorige week haar vertrouwen uit in de toekomst van het bedrijf, met prognoses tot het einde van dit decennium. ASML keek vooruit naar 2020 en verwacht dat jaar de omzetkaap van 10 miljard EUR te ronden. Vorig jaar realiseerde ASML een omzet van 5,2 miljard EUR en voor 2014 wordt een cijfer van 5,6 miljard EUR vooropgesteld. Tegelijk zal de winst per aandeel verdrievoudigen tegenover het niveau van dit jaar. De consensusprognose voor 2014 bedraagt 2,65 EUR per aandeel, wat in 2020 een winstcijfer van bijna 8 EUR per aandeel impliceert.

Toch reageerden de beleggers in een eerste reactie negatief en werd het aandeel 4% lager gezet. Er werd namelijk gehoopt dat deze prognoses al in 2018 of 2019 zouden worden gerealiseerd. In een toelichting gaf topman Wennink aan dat de prognoses bewust conservatief werden gehouden en dat het inderdaad niet uitgesloten is dat de vooropgestelde omzet- en winstverwachtingen al één of twee jaar eerder worden bereikt.

Hoe dan ook is de commerciële doorbraak van de EUV-productietechnologie (extreem ultraviolet licht) cruciaal in het realiseren van de doelstellingen. ASML is met een marktaandeel van 80% met ruime voorsprong de belangrijkste leverancier van chipmachines ter wereld. EUV is licht met een heel korte golflengte van 13,5 nanometer. Die productietechnologie laat toe veel nauwkeuriger te werken in vergelijking met lichtbronnen uit klassieke halfgeleidermachines. Het eindresultaat zijn kleinere en krachtigere halfgeleiders die bovendien ook energiezuiniger zijn.

ASML rekent op de EUV-techniek om zijn technologische voorsprong te behouden. Veel gevaar om die te verliezen, is er echter niet, want er is op dit moment geen concurrerend product op de markt. De performantie van EUV wordt uitgedrukt in de hoeveelheid wafers die per uur kunnen worden belicht en geproduceerd. ASML stelde voor dit jaar een productiesnelheid van 500 wafers per uur voorop. Vorige zomer werden op een testmachine zelfs meer dan 600 wafers gehaald. Toch is de weg nog lang, want om commercieel rendabel te zijn is een niveau van 1500 nodig.

ASML maakte ook bekend dat het twee EUV-productiesystemen heeft verkocht aan de Taiwanese chipmaker TSMC. Daarnaast zal TSMC ook twee eerder geleverde machines laten upgraden zodat ze volgens dezelfde specificaties als de nieuwe machines kunnen produceren. Het verschil met eerdere machines is dat die effectief in de productie worden ingezet, terwijl het tot nog toe in hoofdzaak om testsystemen ging. De productietechnologie is zowel toepasbaar voor microprocessoren als voor geheugenchips.

ASML voorziet dat de EUV-systemen tegen 2016 of 2017 kostendekkend zullen zijn. De Nederlanders verwachten aan het einde van dit decennium ongeveer 50 tot 60 machines op jaarbasis te verkopen. Deze EUV-machines kosten momenteel 70 tot 80 miljoen EUR per stuk. Dit zal de gemiddelde prijs per verkochte machine omhoog stuwen.

Conclusie

ASML is een fantastisch bedrijf, maar na een koersstijging met een kwart sinds begin dit jaar is het aandeel opnieuw duur geworden. Aan 27 keer de verwachte winst zit al heel wat goed nieuws in de koersen verrekend. We zouden wachten op een terugval vooraleer het aandeel terug op te pikken.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content