Geen ontgoocheling

67,56 EUR – 4C

Er beweegt een en ander in het segment van de toeleveranciers aan de halfgeleidersector. Vorige maand maakten het Amerikaanse Applied Materials en het Japanse Tokyo Electron – de nummer één en drie in de sector – de intentie bekend om te fuseren. Het Nederlandse ASML, de Europese marktleider, zou dan opeens een stuk kleiner zijn dan het gecombineerde bedrijf. Toch zal de operationele impact van de fusie op ASML niet zo groot zijn. De Nederlanders zijn gespecialiseerd in lithografische systemen voor de productie van wafers (siliciumschijfjes) die in de eerste fase van het productieproces worden gemaakt. De nieuwe fusiegroep is in dat segment nauwelijks actief en vormt dus geen bedreiging.

Na een sterk tweede kwartaal waren de verwachtingen voor het derde kwartaal vrij hooggespannen. De Nederlanders ontgoochelden niet, maar de onzekerheid over de nieuwe EUV-technologie (extreem ultravioletlicht) heeft er toch toe geleid dat analisten en investeerders stilaan wat zenuwachtig beginnen te worden. ASML verkocht 34 nieuwe systemen, waardoor de omzet op jaarbasis met 7% steeg, tot 1,318 miljard EUR. De goede prestatie in de eerste jaarhelft was te danken aan de gestegen vraag naar machines voor de productie van geheugenchips en microprocessoren voor tablet-pc’s en smartphones. In het derde kwartaal trokken de logische chips (omzetting van analoge naar digitale signalen) de kar. De nettowinst daalde met 30%, tot 193 miljoen EUR. Die achteruitgang werd verwacht en is het gevolg van hogere investeringen in onderzoek en ontwikkeling. In het derde kwartaal lagen die uitgaven 70% hoger dan een jaar eerder.

De meeste inspanningen gaan uiteraard naar de EUV-technologie. Die moet ASML in staat stellen kleinere chips te produceren, die tegelijk krachtiger zijn. Met de overname van het gespecialiseerde Cymer uit de VS werd verwacht dat de ontwikkeling van de technologie sneller zou verlopen, maar dat valt eigenlijk wat tegen. Cymer ontwikkelt de lichtbron die de wafers moet belichten. ASML blijft voorlopig bij de eerdere verwachting dat het halfweg volgend jaar 70 wafers per uur zal kunnen produceren. Dat zou in de loop van 2015 worden verhoogd naar 125 per uur. Pas in 2015 zou EUV een volumemarkt worden. De brutomarge bleef met 40,3% ongeveer op hetzelfde peil als een kwartaal eerder. Door de hogere uitgaven daalde de operationele marge wel naar 16,1%. De Nederlanders haalden orders binnen voor 51 nieuwe systemen, met een gezamenlijke verkoopwaarde van 1,415 miljard EUR, wat boven de verwachtingen was. De totale backlog bedraagt nu 59 systemen (waarde 1,838 miljard EUR).

Voor het vierde kwartaal wordt op een omzet van 1,8 miljard EUR gerekend, wat het totale cijfer voor 2013 (inclusief het overgenomen Cymer) op 5,2 miljard EUR moet brengen. De brutomarge zou opnieuw toenemen naar 43 tot 44%. ASML liet ook al in zijn kaarten kijken voor 2014 en verwacht dat de eerste jaarhelft even sterk zal zijn als de tweede helft van dit jaar. De groep plaatste in september voor 750 miljoen EUR aan obligaties met een looptijd van tien jaar en kocht vervroegd obligaties met afloopdatum in 2017 terug voor 417 miljoen EUR. Van het inkoopprogramma, dat een waarde heeft van 1 miljard EUR (2013-2014), werd nog maar 14% ingekocht.

Na een sterke eerste jaarhelft en de verhoging van de jaarprognoses koerste het aandeel naar een nieuw record. ASML werd sinds begin dit jaar al meer dan de helft duurder en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Hoewel de recentste kwartaalcijfers en ook de vooruitzichten aan de verwachtingen voldeden, moest het aandeel toch terrein prijsgeven. De onzekerheid over de evolutie van de EUV-technologie werd als dankbaar alibi voor winstnemingen gebruikt. ASML was echter gewoon veel te duur geworden en net als veel andere aandelen geprijsd voor perfectie. Tegen 23 keer de verwachte operationele winst is het aandeel nog altijd prijzig. Afbouwen (rating 4C).

Afbouwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content