Argen-x op recordkoers

© reuters

De pijplijn van Argen-x oogt veelbelovend. Het is vooral uitkijken naar de resultaten van studies met enkele beloftevolle molecules.

We waren eind september getuige van een uitermate wervende en bevattelijke presentatie van CEO Tim Van Hauwermeiren tijdens de VFB Dag van de Tips. Daaruit bleek de brandende ambitie de waarde van de groeiende pijplijn maximaal te ontwikkelen. Die ambitie was er al, maar kreeg eerder dit jaar een stevige boost dankzij de 115 miljoen dollar opbrengst van de zeer geslaagde beursgang op Nasdaq en het uitdrukkelijke engagement van topinvesteerders als Federated Investors om Argen-x de komende jaren bijkomend te financieren.

Het onderzoek spitst zich toe op het ontwikkelen van antilichamen tegen kanker en immuniteitsziekten op basis van een sterk technologisch platform. Argen-x werkt daarvoor telkens samen met topspecialisten in de specifieke ziektebeelden. Het trackrecord is stevig. Sinds 2009 _ met uitzondering van 2014, het jaar van de beursgang _ werd elk jaar een nieuwe molecule ontwikkeld.

De twee speerpunten in de pijplijn zijn de auto-immuun antibody’s ARGX-113 en ARGX-110, een middel in kankerimmunologie dat zich richt op een nieuwe target CD70. Eind september startte een derde fase II-studie met ARGX-113, voor de indicatie pemphigus vulgaris, een chronische en mogelijk levensbedreigende huidziekte. Eerder dit jaar startten al fase II-studies bij patiënten met de zeldzame spierziekte myasthenia gravis (resultaten in het eerste kwartaal van 2018) en bij patiënten met ITP, een ziekte waarbij de auto-antilichamen de eigen bloedplaatjes aanvallen (tweede jaarhelft 2018).

De drie ziektes hebben een vergelijkbare ziektebiologie met betrokkenheid van IgG-auto-antilichamen. ARGX-113 moet in de fase II-studies aantonen dat het die antilichamen uit het lichaam kan klaren. Als dat lukt, is het potentieel gigantisch. Niet alleen zal Argen-x dan snel een fase III-studie opstarten voor een van de drie indicaties, er ontstaat op langere termijn bovendien de mogelijkheid een franchise in auto-immuunziektes op te bouwen. Argen-x koos bewust kleinere indicaties, waarvan de klinische ontwikkeling in omvang en in kostprijs haalbaar is. Het bedrijf is dan ook vastberaden ARGX-113 zelf op de markt te brengen. Uiteraard zal het daarvoor de komende jaren extra geld moeten ophalen.

Met ARGX-110 lopen twee fase I/II-studies bij zeldzame bloedkankers: T-cell lymphoma (TCL) en acute myeloid leukemia (AML). Daar is het uitkijken naar een belangrijk congres voor hematologen in december (ASH), waar Argen-x een update over de studies geeft.

In de pijplijn van Argen-x heeft nog aantrekkelijke moleculen. ARGX-115 springt het meest in het oog. Het is een kandidaat-middel in kankerimmunologie tegen een nieuwe target GARP. Met die molecule sloot Argen-x begin 2016 een sterke deal met het Amerikaanse AbbVie. Intussen is de eerste van twee preklinische mijlpalen van 10 miljoen dollar gehaald. Wellicht in 2018 beslist AbbVie over een licentiename. Belangrijk is dat AbbVie, in tegenstelling tot de samenwerkingen met Galapagos en Ablynx in reuma, geen intern alternatief heeft voor de specifieke target. Daarnaast kijken we ook uit naar nieuws uit de samenwerkingsverbanden.


Conclusie

Het aandeel van Argen-x is na de recente, stevige tussenspurt wellicht aan een adempauze toe. We zien de koersopvering veeleer als een inhaalbeweging op het keurmerk van de succesvolle beursgang op Nasdaq. We kijken nu vooral uit naar de eerste fase II-resultaten met ARGX-113 begin 2018. We bevestigen het koopadvies, maar blijf rekening houden met het bovengemiddelde risico dat eigen is aan biotech.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 591 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +48%

Koersverschil sinds jaarbegin: +38%

Dividendrendement: –

Partner Content