Argen-x
Het aandeel Argen-x is na een sterke periode toe aan een adempauze.
We geven na de update over het derde kwartaal nog eens een stand van zaken bij het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Argen-x. De technologie van Argen-x is gebaseerd op antistoffen van lama’s, maar maakt in tegenstelling tot de kleine nanobody’s van Ablynx gebruik van de grotere antilichamen. Zijn zelf ontwikkelde technologisch platform Simple, onlangs nog gelauwereerd door Frost & Sullivan, werd later aangevuld met ingelicentieerde technologieën – Nhance, Abdeg en Potelligent – die de kwaliteit van de antilichamen verbeteren op het gebied van werking, doseringen en productie.
Het onderzoek spitst zich toe op het ontwikkelen van antibody’s tegen kanker en immuniteitsziekten. Voor het jaareinde start een eerste fase II-studie met het beloftevolle auto-immuunantilichaam ARGX-113, voor de indicatie myasthenia gravis, een zeldzame spierziekte. Bij positieve fase II-resultaten wordt een zogenaamde proof of concept (werkzaamheid bij zieke patiënten) afgeleverd, een zeer belangrijke stap in de waardecreatie. De eerste resultaten verwachten we vanaf eind 2017.
In het eerste kwartaal van 2017 start met ARGX-113 een tweede fase II-studie, bij patiënten met ITP, een ziekte waarbij eigen antilichamen bloedplaatjes aanvallen, met verwachte resultaten in 2018. Beide studies kunnen de waarde van ARGX-113 enorm verhogen, aangezien het werkingsmechanisme toepasbaar is bij elke auto-immuunziekte, en dus ook bij grote indicaties zoals reuma en lupus.
Een tweede molecule in eigen ontwikkeling is ARGX-110, een middel in kankerimmunologie dat zich richt op een nieuwe target (CD70). Met ARGX-110 starten dit jaar nog twee fase II-combinatiestudies bij zeldzame bloedkankers – T-cell Lymphona (TCL; samen met romidepsin) en Acute myeloid leukemia (AML; met azacitidine) -, waarbij CD70 een belangrijke rol speelt. Voor zowel ARGX-113 als ARGX-110 krijgen we in december nog resultaten van lopende fase I-studies.
De rekrutering in de fase I-studie met ARGX-111, een middel gericht op uitgezaaide kankers, werd afgerond. Argen-x zal met dit middel geen eigen fase II-studie opstarten, maar hoopt in 2017 een partner te vinden. Eerder dit jaar verbaasde het biotechbedrijf door voor ARGX-115, een preklinisch middel in kankerimmunologie, een fantastische deal af te sluiten met AbbVie, met bijhorende mijlpaalbetaling van 40 miljoen dollar. Mits twee preklinische stappen worden opgeleverd tegen de eerste jaarhelft van 2018, volgen nog twee mijlpaalbetalingen van 10 miljoen dollar. Daarna moet AbbVie beslissen over het nemen van een licentie. Eerder werden al twee moleculen uitgelicentieerd, aan respectievelijk Bird Rock Bio (reumamiddel in fase I) en Leopharma (preklinisch product tegen huidontstekingen).
Argen-x werkt ook nauw samen met topacademische centra via het Innovative Acces Program. We verwachten uit deze samenwerkingen de komende jaren nieuwe preklinische kandidaat-geneesmiddelen. Belangwekkend was de dubbele kapitaalverhoging eerder dit jaar, voor in totaal 46 miljoen euro, die nagenoeg volledig onderschreven werden door bekende Amerikaanse investeerders (onder meer Federated, Perceptive Advisors en MPM).
Conclusie
De groep beschikte eind september over een zeer comfortabele kaspositie van 103,1 miljoen euro (5,6 miljoen euro cashburn in het derde kwartaal). Het aandeel is na een sterke periode toe aan een adempauze. We bevestigen ons koopadvies, rekening houdend met het bovengemiddelde biotechrisico (rating 1C).
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating:1C
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 288 miljoen euro
K/w 2015: –
Verwachte k/w 2016: –
Koersverschil 12 maanden: +59%
Koersverschil sinds jaarbegin: +28%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier