ArcelorMittal krijgt goede koersreactie na slechte resultaten

. © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van de grootste staalproducent van de wereld steeg bijna 7 procent na de publicatie van nochtans matige derdekwartaalcijfers. De sterkste dagstijging sinds februari 2017 had alles te maken met de lage verwachtingen, die ArcelorMittal ruimschoots wist te overtreffen.

De bedrijfskasstroom (ebitda) bedroeg 1,06 miljard euro, 31,6 procent lager dan in het tweede kwartaal en zelfs 61 procent dan in het derde kwartaal van 2018, maar wel 14 procent beter dan de analistenverwachting. De ebtida viel het meest terug in de belangrijkste twee afzetmarkten. In Europa was er een daling van 60,3 procent naar 143 miljoen euro. In Noord-Amerika ging de ebitda 37,9 procent lager, naar 123 miljoen. Brazilië beperkte de schade met een daling van 17,6 procent naar 258 miljoen euro (-42% versus vorig jaar), dankzij een hoger volume (+1%).

De mijnafdeling, in de eerste jaarhelft nog de sterkhouder met een ebitda van 420 en 570 miljoen euro in het eerste en tweede kwartaal, moest in het derde kwartaal 34,8 procent ebitda inleveren tot 372 miljoen. Dat lag aan dalende winstmarges en minder verschepingen (-14,7%). De hoeveelheid verscheept staal op groepsniveau daalde met 11,4 procent tot 20,2 miljoen ton (-1,7% tegenover vorig jaar). De gemiddelde gerealiseerde staalprijzen zakten op kwartaalbasis met 3,1 procent en met 11,1 procent tegenover vorig jaar.

De bedrijfswinst (ebit) bedroeg 297 miljoen euro, 81 procent minder dan vorig jaar (1,57 miljard). In het tweede kwartaal was er 158 miljoen euro bedrijfsverlies door 947 miljoen eenmalige afschrijvingen. De helft daarvan was gerelateerd aan Ilva, de Italiaanse staalfabriek die Arcelor zou overnemen. Arcelor zette het overnameproces stop omdat het het herstructureringsplan niet meer realiseerbaar achtte na een gerechtelijke uitspraak en omdat de Italiaanse overheid de voorziene milieugaranties niet langer wilde bieden. Er dreigt nu een lange juridische strijd met de overheid. Het nettoverlies steeg van 447 miljoen euro vorig kwartaal naar 539 miljoen. Vorig jaar was er nog 899 miljoen euro nettowinst.

De wereldvraag naar staal zal dit jaar naar verwachting met 0,5 tot 1 procent stijgen. Dat is minder dan oorspronkelijk verwacht werd. Vooral in de Verenigde Staten en Europa blijft de vraag zwak door de slabakkende vraag vanuit de autosector en de klanten die voorrang geven aan voorraadafbouw.

De nettoschuldpositie steeg het voorbije kwartaal met 0,5 miljard euro tot 10,7 miljard, maar blijft met een verhouding van 1,7 keer de ebitda van de jongste twaalf maanden ruimschoots binnen de afgesproken convenanten (maximaal 4,25 keer). Arcelor verwacht tegen eind 2019 een daling tegenover eind 2018 (10,2 miljard euro) doordat in het vierde kwartaal minstens 1,4 miljard euro werkkapitaal vrijkomt. Op de wat langere termijn wil Arcelor de nettoschuld terugdringen tot onder 7 miljard euro. Daarvoor wil het in de komende twee jaar voor 2 miljard euro activa verkopen. Daarna wil Arcelor een gedeelte van de vrije kasstroom extra uitkeren aan de aandeelhouders. Arcelor verminderde de kasbehoeften voor 2019 opnieuw met 0,4 miljard euro, tot 5 miljard. De ratingagentschappen Fitch en Moody’s verlaagden de voorbije weken de kredietvooruitzichten naar negatief door de verslechterde marktomstandigheden.


Conclusie

Het aandeel van ArcelorMittal herstelde sinds begin oktober met ruim 25 procent. Voor een verder koersherstel moet een significante doorbraak komen in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Vandaar de adviesverlaging. Het aandeel komt in aanmerking voor verkoop, maar op basis van de goedkope waardering wachten we.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 15,21 euro

Ticker: MT NA

ISIN-code: LU1598757687

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 17,1 miljard euro

K/w 2018: 3

Verwachte k/w 2019: 36

Koersverschil 12 maanden: -30%

Koersverschil sinds jaarbegin: -14%

Dividendrendement: 1,2%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content