ArcelorMittal

Kansen voor een verdere beursremonte

Mittal verwacht dat de autoproductie in Noord-Amerika het komende decennium met 15% stijgt. ArcelorMittals Amerikaanse productiecapaciteit voor de auto-industrie is vrijwel volledig benut. Een ander positief element voor de Amerikaanse staalindustrie is de sterke groei van de Amerikaanse olie- en gasmarkt – onder impuls van de schaliegasrevolutie – die de vraag naar staal voor de constructie van pijpleidingen ondersteunt.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten fluctueert de Europese vraag naar staal nog altijd ruim 20% onder het precrisisniveau. Toch zien we ook daar hoopgevende signalen. De Europese PMI-cijfers staan al zes maanden boven 50, wat wijst op economische expansie. Traditioneel vertaalt zich dat na enkele kwartalen in een stijgende vraag naar staal. Een tweede factor is de kentering op de Europese automarkt, die goed is voor 18% van de vraag. In het najaar van 2013 was er, voor het eerst sinds begin 2010, een periode van drie opeenvolgende maanden met een groeiende verkoop tegenover dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Ook uit China komen bemoedigende signalen. Enerzijds wordt er werk gemaakt van een gedeeltelijke afbouw van de overtollige productiecapaciteit, een ondersteunend element voor de staalprijzen. Anderzijds is de vraag naar staal er opnieuw aan het toenemen.

Al die factoren positioneren het cyclisch uiterst gevoelige ArcelorMittal voor betere resultaten in 2014. Na negen maanden bedroeg de bedrijfskasstroom (ebitda) 4,98 miljard USD, tegenover 6,12 miljard USD in dezelfde periode van 2012. De verlaagde jaardoelstelling van minstens 6,5 miljard USD werd bevestigd.

Conclusie:

We zijn positief verrast door de belangrijke overname van ArcelorMittal in de Verenigde Staten. Het prille herstel in Europa moet Arcelor toelaten om de resultaten in 2014 verder te verbeteren. Dit scenario biedt kansen voor een verdere beursremonte van het zwaar achtergebleven cyclische bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content