ArcelorMittal
De koers van ArcelorMittal klom de voorbije weken met 20 procent. De investeringen in infrastructuur die Donald Trump in de Verenigde Staten heeft aangekondigd, kunnen de vraag naar staal een forse duw in de rug geven.
Het aandeel van ArcelorMittal, ‘s werelds grootste staalfabrikant, zakte met 5 procent na het derdekwartaalrapport van 8 november. Maar sindsdien herstelde de koers met 20 procent, en sinds het absolute dieptepunt die voorafging aan de fors verwaterende kapitaalverhoging in februari (uitgifte van 70% extra aandelen tegen 2,2 euro per aandeel) is de koers van het aandeel ruimschoots verdrievoudigd. De hoeveelheid verscheept staal daalde in het derde kwartaal met 8,1 procent tegenover het tweede kwartaal en met 3,6 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. Na negen maanden is er een daling 1,5 procent tot 63,9 miljoen ton. Regionaal bekeken zien we een stijging in Azië (+8,2%), terwijl alle andere regio’s terugvielen, met een negatieve uitschieter voor Brazilië (- 8,7%).
De omzet daalde met 1,5 procent tegenover het tweede kwartaal tot 14,5 miljard dollar, waarbij de lagere volumes – het verscheepte ijzerertsvolume zakte met 15 procent – gedeeltelijk werden gecompenseerd door hogere verkoopprijzen (staal +7,4% en ijzererts +5,3%). Na negen maanden daalde het ijzerertsvolume met 16,3 procent, de gemiddelde staalprijzen met 12,4 procent en de ijzerertsprijs met 7,6 procent, waardoor het zakencijfer met 14 procent verminderde tot 42,7 miljard dollar.
De bedrijfskasstroom (ebitda) evolueert gelukkig beter, met een stijging in het derde kwartaal met 7,2 procent tot 1,9 miljard dollar, of een toename met 40,4 procent tegenover vorig jaar. De markt rekende wel op 1,95 miljard dollar. Na negen maanden is er een stijging van 4,13 miljard naar 4,6 miljard dollar, maar recurrent (zonder eenmalige elementen) is er wel nog een achteruitgang van 4,66 naar 3,77 miljard dollar (-19%). De nettowinst zakte van 1,11 miljard naar 0,68 miljard dollar (0,71 miljard dollar nettoverlies vorig jaar), en na negen maanden is er een nettowinst van 1,38 miljard dollar (0,49 dollar per aandeel), tegenover een nettoverlies van 1,26 miljard dollar in 2015 (0,54 dollar per aandeel).
Met de opbrengst van de kapitaalverhoging (3,1 miljard dollar) en van enkele verkochte activa (1,1 miljard dollar) heeft ArcelorMittal zijn nettoschuldpositie de voorbije twaalf maanden met 4,6 miljard dollar afgebouwd, tot 12,2 miljard dollar. Het ratingagentschap S&P verhoogde de outlook daarop naar positief. Het management waarschuwde voor een zwakker vierde kwartaal, al geeft het niet langer voorspellingen over de evolutie van de verwachte ebitda, maar verhoogde het licht het verwachte wereldwijde verbruik van staal tot +0,5 procent (0 à 0,5% voorheen).
Het koersherstel na 8 november is deels een gevolg van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, wiens verwachte forse investeringen in infrastructuurwerken de vraag naar staal in de Verenigde Staten een forse duw in de rug kunnen geven. Daarnaast speelt het effect van de uitbreiding van de antidumpingtarieven die de Verenigde Staten en Europa hebben ingevoerd ten aanzien van de invoer van goedkoop Chinees en Russisch staal, waardoor ArcelorMittal onlangs zijn prijzen kon verhogen.
Conclusie
De sectorvooruitzichten zijn verbeterd. Na het forse koersherstel is het aandeel van ArcelorMittal aan een adempauze toe. Het aandeel is dan ook te behouden vanwege de verbeterde balans en de aanvaardbare waardering tegen 17 keer de verwachte winst voor 2016 en 6,3 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde en de verwachte bedrijfskasstroom. Bij een correctie wenkt een adviesverhoging.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Munt: euro
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 23,1 miljard dollar
K/w 2015: –
Verwachte k/w 2016: 17
Koersverschil 12 maanden: +98%
Koersverschil sinds jaarbegin: +133%
Dividendrendement: –
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier