Apple is opnieuw de grootste
Apple heeft een sterk kwartaalrapport afgeleverd. De bezorgdheid over de dure dollar, de aanslepende handelsoorlog en de toenemende concurrentie bleek niet nodig.
Apple is opnieuw het bedrijf met de grootste beurswaarde. Dat is onder meer te danken aan het sterke kwartaalrapport. De groepsomzet van Apple steeg in de drie maanden tot eind september, het vierde kwartaal van het fiscale boekjaar 2019, met 1,8 procent op jaarbasis naar 64 miljard dollar, of ruim 1 miljard dollar boven de consensusverwachting. Door de daling van de operationele uitgaven en een lagere belastingvoet (15,1%) lag ook de winst per aandeel met 3,03 dollar boven de verwachte 2,84 dollar.
De markt ontvangt de in september gelanceerde iPhone 11 beter dan haar voorganger, al was de bijdrage van die nieuwkomer aan de kwartaalcijfers nog beperkt. De omzet uit de iPhone-verkoop daalde op jaarbasis met 3,4 miljard dollar, of 9 procent naar 33,4 miljard dollar. Dat is licht beter dan verwacht. De Mac-productlijn bleef met een omzetdaling van 5 procent achter op de verwachtingen. De twee uitblinkers waren de diensten- en de wearablesafdeling. De omzet uit diensten, die goed is voor bijna een vijfde van de groepsomzet, groeide met 18 procent op jaarbasis naar 12,5 miljard. ApplePay overvleugelde zijn concurrent PayPal met 3 miljard betaaltransacties, het dubbele van een jaar eerder. Apple heeft 450 miljoen klanten die betalende diensten afnemen. Dat zijn er 120 miljoen meer dan een jaar eerder. De wearables (Apple Watch, AirPod draadloze koptelefoon en HomePod slimme luidspreker) lieten een groei met 54 procent op jaarbasis optekenen. Met een omzet van 6,5 miljard dollar is de wearablesafdeling nu al bijna even groot als de Mac-divisie. De brutowinstmarge daalde met 0,5 procent op jaarbasis naar 38 procent, maar dat was wel binnen de verwachtingen.
Er werd reikhalzend uitgekeken naar de vooruitzichten voor het eindejaarskwartaal, traditioneel de belangrijkste periode voor Apple. Ook daar ontgoochelde het bedrijf niet, met een omzetvork van 85,5 tot 89,5 miljard dollar. De consensusverwachting bedroeg 86,7 miljard dollar, maar de meest optimistische prognose lag wel boven 90 miljard dollar.
De aandeelhoudersvergoedingen zijn een verhaal apart bij Apple. Sinds 2012 heeft de groep niet minder dan 407 miljard dollar aan zijn aandeelhouders uitgekeerd. In april verhoogde Apple nog zijn budget voor aandeleninkopen van 100 miljard naar 175 miljard dollar. Na september blijft daarvan nog 79 miljard dollar beschikbaar. In de drie maanden tot eind september spendeerde het bedrijf 17,9 miljard dollar aan aandeleninkopen, 1 miljard dollar meer dan een kwartaal eerder. Een nadeel van de oplopende beurskoers is dat Apple met hetzelfde budget almaar minder aandelen kan kopen. Over het volledige fiscale boekjaar 2019 daalde het aantal uitstaande aandelen met 312 miljoen of 6,5 procent. Dat is gunstig voor de winst per aandeel.
Apple wil op termijn alle overtollige liquiditeiten uitkeren. In het vierde kwartaal spendeerde Apple 3,5 miljard dollar aan dividenduitkeringen. Aan het eind van het boekjaar 2019 had Apple 206 miljard dollar aan liquiditeiten op de balans. Daar stond een schuld van 108 miljard dollar tegenover. De nettocashpositie van 98 miljard dollar komt overeen met 21,65 dollar per aandeel.
Conclusie
De bezorgdheid over de dure dollar, de aanslepende handelsoorlog en de toenemende concurrentie bleek niet nodig. Apple heeft zich moeiteloos langs de afhankelijkheid van de iPhone heen weten te maneuvreren. Apple is historisch bekeken niet goedkoop, maar de groei en de aandeleninkopen blijven het aandeel ondersteunen.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 259,43 dollar
Markt: Nasdaq
Ticker: AAPL US
ISIN-code: US0378331005
Beurskapitalisatie: 1153 miljard dollar
K/w 2019: 22
Verwachte k/w 2020: 20
Koersverschil 12 maanden: +26%
Koersverschil sinds jaarbegin: +63%
Dividendrendement: 1,2%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier