Aperam op weg naar Bel-20
Aperam wordt in maart wellicht opgenomen in de Bel-20-index. De producent van roestvrij staal maakt winst sinds 2014.
Aperam produceert roestvast staal, en is het nummer twee in Europa en het nummer een in Zuid-Amerika. Het bedrijf werd begin 2011 afgesplitst van ArcelorMittal, en noteert sindsdien op Euronext Amsterdam en Parijs, en de Luxemburgse beurs. Per twintig aandelen ArcelorMittal ontvingen aandeelhouders een aandeel Aperam. Het bedrijf heeft drie fabrieken in Frankrijk, twee in België (Genk en Châtelet) en een in Brazilië.
Aperam wil de Belgische voetafdruk meer in de verf zetten, en noteert sinds 16 februari op Euronext Brussel, met als doel een opname in de Bel-20-index. Een buitenlands bedrijf mag in de index van de grootste twintig beursgenoteerde aandelen op Euronext Brussel worden opgenomen als aan bepaalde criteria is voldaan, waaronder een tewerkstellingsgraad in België van minstens 15 procent. De staalproducent voldoet daaraan en allicht voegt Aperam zich bij de Bel-20 bij de jaarlijkse herschikking in maart. We verwachten een beperkte handel in Brussel en geen betekenisvolle invloed op de koersevolutie.
Net als de algemene staalmarkt gaat ook de roestvaststaalmarkt gebukt onder een overcapaciteit, vooral maar niet alleen door China. De komende jaren zou de capaciteit in China niet verder toenemen, terwijl de onderliggende vraag er verder zal stijgen. In Europa spant de vraag lichtjes aan en werd de capaciteit de voorbije jaren met ruim 15 procent teruggedrongen. Aperam realiseert circa 20 procent van de omzet in Latijns-Amerika. De enorme crisis in Brazilië speelt de groep parten, maar tezelfdertijd liggen daar op termijn stevige herstelkansen. De groep profiteert ook van antidumpingmaatregelen die zowel Europa als Brazilië troffen tegen te goedkope invoer uit China en Taiwan.
Aperam was verlieslatend tot en met 2013, maar vanaf 2014 is er een stijgende nettowinst: 95 miljoen dollar in 2014, 172 miljoen dollar in 2015 en 214 miljoen dollar vorig jaar (2,75 dollar per aandeel). De nettoschuldpositie verminderde van 878 miljoen dollar eind 2011 naar 154 miljoen dollar eind 2016. Dat biedt ruimte voor een verhoging van het brutodividend van 1,25 naar 1,5 dollar per aandeel (brutorendement van 2,9%), en voor het opstarten van een eerste aandeleninkoopprogramma van maximaal 100 miljoen dollar (2,6% van de uitstaande aandelen). De waardering is aanvaardbaar, tegen 14 keer de verwachte winst 2017 en met een ondernemingswaarde (ev) van 6,7 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2017. Bestaande posities mogen ondanks de forse koersklim van het afgelopen jaar worden aangehouden, maar voor een koopadvies is het wachten op een terugval (rating 2B).
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier