Amerikaans belastingakkoord voor Cameco

© REUTERS

De uraniumproducent Cameco is voor geduldige beleggers een goedkope manier om in te spelen op het herstelpotentieel van de uraniumprijs.

De uraniumproducent bereikte een overeenkomst met de Amerikaanse belastingdienst IRS over een dispuut over de inkomsten van 2009 tot 2012. Cameco betaalt 122.000 dollar terwijl aanvankelijk 122 miljoen dollar werd geëist. De groep heeft een gelijkaardig conflict met de Canadese belastingdienst CRA. Het gaat over de zogenaamde transfer pricing-methode waarbij inkomsten via buitenlandse filialen tegen een voordelig tarief werden belast. De CRA betwist de methode en eist miljoenen dollars aan achterstallige belastingen op. In september staan de slotdebatten over de zaak gepland voor de Canadese Tax Court. Binnen zes tot achttien maanden volgt normaal een uitspraak. Cameco nam al een provisie, die bij een gunstige uitspraak (al dan niet gedeeltelijk) kan worden teruggenomen.

Er blijft op korte termijn een surplus op de globale uraniummarkt en de spot price schommelt de jongste maanden tussen 20 en 25 dollar per pond. De contractprijs ligt daar ongeveer 15 dollar boven. Analisten en industriegroepen rekenden op basis van de verwachte vraag voor dat er het komende decennium 800 miljoen pond uranium nodig zal zijn waar nu nog niet in is voorzien. Door de hoge voorraden en de lage prijzen hebben veel aanbieders hun productie verlaagd of zelfs volledig stilgelegd. Een deficit is op termijn onvermijdelijk, maar over de timing en de omvang van het tekort bestaat geen eensgezindheid. De precieze omvang van de voorraden bij de producenten en de nutsbedrijven die kerncentrales uitbaten, is moeilijk in te schatten. Cameco produceerde in de eerste jaarhelft 13,8 miljoen pond uranium tegenover 14 miljoen pond in dezelfde periode een jaar eerder. Bij verschillende mijnen van de groep werd de productie verminderd.

De kapitaaluitgaven zullen in 2017 een vijfde lager uitkomen in vergelijking met vorig jaar en ook de exploratiekosten worden met 41 procent verminderd. De uraniumgroep boekte over het tweede kwartaal een aangepast nettoverlies van 44 miljoen dollar. Dat was te wijten aan het wegvallen van het contract met het Japanse nutsbedrijf Tepco, een afschrijving op de waarde van de voorraden en verliezen op valutaderivaten. De operationele kasstroom was met 130 miljoen dollar wel positief. Cameco ziet die in 2017 boven het niveau van 2016 (312 miljoen dollar) uitkomen. De groep mikt voor 2017 op gemiddelde productiekosten van 36 tot 38 dollar per pond, 5 tot 10 procent minder dan vorig jaar. De lopende verkoopcontracten zullen dit jaar een gemiddelde prijs van 49 dollar per pond opleveren. De netto groepsschuld bedroeg aan het einde van de eerste jaarhelft 1,2 miljard dollar en de waarde van de voorraden wordt op 1,33 miljard dollar geschat. Het kwartaaldividend blijft ongewijzigd op 10 dollarcent per aandeel. Tegen één keer de boekwaarde is Cameco voor geduldige beleggers een goedkope manier om in te spelen op het herstelpotentieel van de uraniumprijs.


Conclusie

Operationeel was het al met al geen slecht kwartaal voor Cameco. Cameco is een goede en goedkope (minder dan een keer de boekwaarde) keuze voor beleggers die op het herstelpotentieel van de uraniumprijs willen inspelen.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 3,99 miljard dollar

K/w 2016:

Verwachte k/w 2017: 40

Koersverschil 12 maanden: +9%

Koersverschil sinds jaarbegin: -3,5%

Dividendrendement: 3,1 %

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content