Alibaba bereikt nieuwe mijlpaal met notering in Hongkong

Alibaba rijft miljarden binnen, mede dankzij verouderd postverdrag
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De legendarische oprichter Jack Ma is nog maar net uitgezwaaid als CEO van Alibaba, of het grootste e-commercebedrijf van China bereikt een nieuwe mijlpaal met de notering op de beurs van Hongkong. Door de al maandenlange aanslepende onlusten absoluut niet de beste beurs van 2019, maar na de notering enkele maanden geleden van een minderheidsbelang van de Aziatische activiteiten van AB InBev opnieuw een bewijs dat het nog altijd een van de belangrijkste financiële centra van Azië is.

Particuliere investeerders liepen storm voor de aandelen die tegen 176 Hongkong dollar (HKD) werden aangeboden. Het is voor Hongkong de belangrijkste beursgang van het decennium met een tegenwaarde van 11 tot 11,5 miljard dollar (ex- of inclusief uitoefening opties). De handelsoorlog tussen VS en China was ook een overweging in de beslissing om deze extra notering door te voeren. De stap moet de nieuwe topman Daniel Zhang middelen geven om Alibaba op het groeipad te houden.

Dat Alibaba hét verkoopplatform van China is, mocht nog eens blijken op Singles’ Day, de belangrijkste onlinewinkeldag in China. Alibaba kan in 24 uur een omzet van 38,4 miljard dollar realiseren. Een record, want 26 procent meer dan op 11 november 2018. Maar wel het zwakste groeicijfer van de voorbije tien jaar en toch een bewijs dat er duidelijk sprake is van een lager groeiritme in China met ook impact op de groei van de e-commerce. Vandaar dat ook de koers niet echt kon profiteren van Singles’ Day, in tegenstelling tot de voorgaande jaren.

Het bedrijf met de grootste beurskapitalisatie van Azië wist die status te verwerven door te surfen op de sterke economische groei en de fors toenemende consumptie-uitgaven in het land. Met duizelingwekkende groeicijfers van omzet en winst tot gevolg. De omzetgroei sinds het boekjaar 2011-’12 (afsluitdatum telkens 31/3) was respectievelijk 68,2, 72,4, 52,1, 45,1, 32,7, 56,5, 58,1 en 50,6 procent. Dat heeft ervoor gezorgd dat de omzet evolueerde van 20,02 miljard naar 376,84 miljard yuan. De evolutie van de bedrijfskasstroom (ebitda) was minder indrukwekkend, maar wel nog steeds bijzonder stevig en ging van 6,02 miljard yuan voor 2011-’12 naar 59,68 miljard voor 2018-’19. Dat vertaalt zich in een daling van de ebitda-marge van 30,1 procent voor boekjaar 2012 tot 15,8 procent voor het afgelopen boekjaar 2018-’19.

Ondanks de groeivertraging klopte Alibaba op 1 november met de resultaten over het derde trimester toch maar weer de analistenverwachtingen. De omzet liet weer een verbazingwekkende klim van 40 procent zien tot 119 miljard yuan of 16,7 miljard dollar. Dat is zowat 2 procent beter dan de analistenconsensus van 117 miljard yuan. De winst kwam uit op 27,51 miljard yuan of 13,1 per aandeel tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 10,75 yuan per aandeel. Alibaba probeert zijn dominante positie ook te beschermen door onder meer de recente overname van Kaola, de luxedochter van de onlineretailer NetEasse. Alle waarnemers weten dat er ook andere activiteiten ontplooid moeten worden om de groei op termijn op peil te houden. Daar wordt ook volop op in gezet. Erg succesvol al is de ontwikkeling van clouddiensten (+64% in het derde kwartaal), in navolging van onder meer Amazon.


Conclusie

We begonnen enkele maanden geleden met de actieve opvolging door het indrukwekkende groeiparcours dat Alibaba kan voorleggen. Uiteraard spelen de blijvend gunstige perspectieven ook een cruciale rol. Op basis van een verwachte koers-winstverhouding van ruim 25 en een verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) van meer dan 20 lijkt het aandeel duur, maar op basis van de verhouding met de verwachte groei is de waardering aanvaardbaar te noemen. Om de voorbeeldportefeuille te halen, wachten we wel op een gezonde, tussentijdse correctie.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 186,06 dollar

Ticker: BABA US

ISIN-code: US01609W1027

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 485,7 miljard dollar

K/w 2018: 30

Verwachte k/w 2019: 26

Koersverschil 12 maanden: +21%

Koersverschil sinds jaarbegin: +35%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content