Adviesverlaging voor CF Industries

© iStock

De koers van CF Industries heeft sinds begin november een klim van 50 procent achter de rug. Nochtans maakt de Amerikaanse meststoffenproducent een moeilijke periode door.

CF Industries, de enige producent met een substantiële productie van stikstofhoudende meststoffen in Noord-Amerika, werd in de loop van vorig jaar een van onze favorieten. Sinds begin november begint de meststoffenproducent het verwachte koerspotentieel ook waar te maken. De koers heeft sinds begin november afgerond een klim van 50 procent achter de rug. CF Industries maakt nochtans een moeilijke periode door. Het is nog wachten tot 15 februari voor de cijfers over het vierde trimester, maar de analistenconsensus mikt op een verlies van 5 dollarcent per aandeel, waardoor de winst per aandeel in het boekjaar 2016 zou uitkomen op 0,78 dollar per aandeel, tegenover nog 3,88 dollar per aandeel in 2015. De winst is dus gedaald met 80 procent in één jaar tijd. In 2012 haalde CF Industries nog een recordwinst van 5,58 dollar per aandeel.

Het is logisch dat de koers een fameuze dreun kreeg in de loop van het jaar (-45% op het dieptepunt, of het een op één zwakst presterend aandeel in de Standard&Poor’s500-index). Een tegenvallend kwartaal kan dus wel degelijk koersschade veroorzaken. Vandaar dat we het advies, na het spectaculaire koersherstel, tijdelijk verlagen naar houden (rating 2B).

Dat wil niet zeggen dat we negatief worden voor het aandeel. Een adempauze met een tijdelijke terugval zou niet onlogisch zijn, na de koersspurt van de voorbije tien weken. CF Industries blijft door de lage aardgasprijzen in de Verenigde Staten beschikken over een belangrijk kostenvoordeel, want meststoffenproductie is erg energie-intensief. Tegen 2 keer de boekwaarde is het aandeel sinds 2009 niet meer zo laag gewaardeerd geweest (doorgaans 2,5 à 3 keer de boekwaarde). We verwachten dan ook in de loop van 2017 een voortzetting van de opwaartse trend. Bovendien vindt er volop een consolidatiebeweging plaatst in de landbouwsector.

Het is zeker niet uitgesloten dat CF Industries in 2017 jaagt op een overname of dat het zelf wordt overgenomen. Het aandeel blijft in elk geval in de voorbeeldportefeuille.


Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 7,9 miljard dollar

Verwachte k/w 2016: 44

Verwachte k/w 2017: 68

Koersverschil 12 maanden: +19%

Koersverschil sinds jaarbegin: +9%

Dividendrendement: 3,5%

Partner Content