Achterblijver Goldcorp wordt uitblinker
Goldcorp ligt op schema om de komende jaren de vooropgestelde productiegroei te halen. Het aandeel presteerde in 2017 beduidend slechter dan het marktgemiddelde. Sinds begin dit jaar is die situatie omgekeerd.
Het Canadese Goldcorp moest zijn sectorgenoot Kinross Gold vorig boekjaar voor zich dulden als de vierde goudproducent ter wereld. Dat had vooral te maken met de – weliswaar verwachte daling – van de productie bij Goldcorp. De groep beschikt over mijnen in Canada, Mexico, Argentinië en de Dominicaanse Republiek. In Mexico (Peñasquito) delft ze naast goud ook zilver, koper, lood en zink als bijproduct. Goldcorp verkocht vorig jaar Los Filos en Camino Rojo, sloot de Marlin-mijn en kampte met lagere opbrengsten bij Red Lake. De mijnen van de groep produceerden in het vierde kwartaal 646.000 troy ounce goud, 15 procent minder dan een jaar eerder. Over het volledige boekjaar kwam de productie uit op 2,57 miljoen troy ounce, tegenover nog 2,87 miljoen troy ounce in 2016. Toch klom de nettowinst vorig jaar naar 658 miljoen dollar, fors boven de 162 miljoen van 2016.
Die klim viel toe te schrijven aan lagere kosten en hogere verkoopprijzen. De totale productiekosten bedroegen vorig jaar gemiddeld 824 dollar per troy ounce, net onder de consensusverwachting van 825 dollar. In 2016 bedroeg die kostenmaatstaf nog 856 dollar. Goldcorp ziet dat cijfer in 2018 verder richting 800 dollar evolueren. Investeerders die wachten op productiegroei, moeten nog een jaar op hun honger blijven zitten. Maar dat was al langer bekend en het in 2016 voorgestelde 20/20/20-programma zit nog altijd op schema. Dat omvat een stijging van de reserves en de output met een vijfde tot 2021 en een daling van de productiekosten met een vijfde. Eind vorig boekjaar bedroegen de groepsreserves 53,5 miljoen troy ounce. Dit boekjaar zal de productie nagenoeg stabiel blijven of licht dalen. Voor 2019 mikt Goldcorp op 2,7 miljoen troy ounce en vanaf 2020 zou het 3 miljoen euro moeten halen. Tegen dan moeten de productiekosten tot 700 dollar zijn gedaald.
De projecten die daarvoor moeten zorgen, liggen vooralsnog allemaal op schema en binnen het budget. Bij Cochenour en Porcupine start de productie in 2019. Na de overnames van Cerro Negro en Eléonore staan geen grote kapitaaluitgaven meer gepland. Het is net die pijplijn aan organische groeiprojecten die Goldcorp een unieke plaats geeft in de groep van de grote gouddelvers. Cerro Negro (Argentinië) zag na een moeilijke start de output in het vierde kwartaal verdubbelen. Goldcorp wil tegen halfweg 2018 jaarlijks voor 250 miljoen dollar kosten besparen.
Nieuwe projecten zijn onder meer de uitbreiding van Red Lake en Peñasquito. Naast die uitbreidingsprojecten is de opvolging verzekerd met activa zoals Coffee, NuevaUnion, Caspiche en Century. Die projecten zitten nog in de fase van de haalbaarheidsstudie en een productie wordt pas vanaf 2021 verwacht. Goldcorp bouwde zijn nettoschuldpositie vorig boekjaar af met 5 procent naar 2,1 miljard dollar, of 1,2 keer de bedrijfskasstroom (ebitda). Dit boekjaar zou normaal de verhouding terugvallen tot een erg lage schuld-ebitdaverhouding onder 1. De bedrijfskasstroom lag in 2017 met 1,2 miljard dollar de helft hoger dan een jaar eerder. Goldcorp ziet zijn ebitda tegen 2021 evolueren naar 2,5 miljard dollar. Goldcorp wil begin volgend decennium dan ook zo goed als schuldenvrij zijn.
Conclusie
Goldcorp ligt operationeel op schema om de komende jaren de vooropgestelde productiegroei te halen. Over de afbouw van de schulden maken we ons weinig zorgen. Het aandeel presteerde vorig jaar beduidend slechter dan het marktgemiddelde. Sinds begin dit jaar is die situatie omgekeerd. Tegen 0,85 keer de boekwaarde verdient Goldcorp een positief advies, gezien de goed gevulde pijplijn aan nieuwe projecten en de lage kapitaalbehoefte.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 13,77 dollar
Ticker: GG US
ISIN-code: CA3809564097
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 11,9 miljard dollar
K/w 2017: 45
Verwachte k/w 2018: 29,5
Koersverschil 12 maanden: -7%
Koersverschil sinds jaarbegin: +8%
Dividendrendement: 0,6%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier