AB InBev halveert dividend

© GF
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De brouwer verlaagt zijn dividend naar 1,80 euro per aandeel. De koers kreeg een grote dreun. We kijken uit naar een herstelbeweging.

De koers van AB InBev kreeg de grootste dreun in zowat tien jaar (-10,4%) na de aankondiging van de resultaten over het derde kwartaal. Die stelden duidelijk teleur, maar de meeste aandacht ging naar de mededeling van het management dat het dividend wordt verlaagd. Over het boekjaar 2018 zal 1,80 euro per aandeel brutodividend worden uitgekeerd. Dat is 0,80 euro bruto eind november als interim-dividend en in mei volgend jaar komt daar nog een slotdividend van 1 euro bruto bij. Dat is een halvering van de 3,60 euro bruto per aandeel voor het boekjaar 2017. De bedrijfsleiding verdedigt de halvering met het argument dat zo de schulden sneller kunnen worden afgebouwd richting de langetermijndoelstelling van 2 keer de verhouding nettoschuld tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda). Na de knip zal het dividend op termijn normaal weer geleidelijk stijgen, zonder hoge verwachtingen voor de eerstvolgende jaren.

De drastische beslissing werd min of meer door analisten geëist in aanloop naar de resultaten en bleek onvermijdelijk nadat in het derde kwartaal elke parameter onder de gemiddelde schatting van de analisten was gebleven. De volumegroei bleef beperkt tot 0,2 procent (+0,5% voor de eigen bieren), een stuk onder de analistenconsensus van +1,8 procent. Na de eerste negen maanden van 2018 geeft dat een volumetoename van 0,3 procent (+0,6% voor de eigen bieren). Door de extreme wisselkoersdalingen in Argentinië, Brazilië en Zuid-Afrika bleef de organische omzetgroei beperkt tot 4,5 procent, daar waar de markt gemiddeld op een toename met 5,9 procent had gerekend of in absolute cijfers een omzet van 13,3 miljard dollar tegenover 14,1 miljard dollar gemiddeld had verwacht.

AB InBev blijft de groep van uitzonderlijke winstmarges voor de sector. De ebitda (bedrijfskasstroom) klom met 7,5 procent tot 5,36 miljard dollar, maar bleef gevoelig onder de analistenconsensus van 5,86 miljard dollar. De ebitda-marge (bedrijfskasstroom ten opzichte van de omzet) nam toch met 116 basispunten (1,16%) toe ten opzichte van het derde kwartaal van 2017: van 38,9 naar 40,3 procent. De ebitda-marge staat na negen maanden op 39,4 procent tegenover 38,0 procent voor de eerste negen maanden van vorig jaar. De ambitie voor dit jaar moet dan ook zijn door de verdere integratiewinsten van de overname van SABMiller tot boven de 40 procent ebitda-marge te springen. Ondanks het mindere kwartaal zitten we nog op schema om die doelstelling te halen. AB InBev zag de recurrente (zonder eenmalige elementen) winst per aandeel in het derde kwartaal dalen van 1,31 naar 0,82 dollar per aandeel. Dat heeft te maken met circa 90 miljoen aandelen die worden ingedekt tegen koersschommelingen (voor op aandelen gebaseerde betalingsprogramma’s). Daarop werd dit jaar al een verlies van circa 900 miljoen dollar geleden.

Conclusie

We zijn niet tevreden met de resultaten over het derde kwartaal, al gelden de zware wisselkoersverliezen in een aantal belangrijke markten als verzachtende omstandigheid en zijn de ebitda-marges nog altijd sterk. Meteen na de resultaten hebben we het advies al verlaagd naar houden/afwachten (rating 2B). Dat houdt ook in dat de positie in de voorbeeldportefeuille kan worden afgebouwd. Maar niet meteen. We kijken nu uit naar een herstelbeweging in het aandeel, al rekenen we er niet meer op dat het aandeel beter dan het beursgemiddelde zal presteren in de komende drie tot zes maanden. Daarvoor is de schok té groot.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 66,84 euro

Ticker: ABI BB

ISIN-code: BE0974293251

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 134,9 miljard euro

K/w 2017: 18,5

Verwachte k/w 2018: 19

Koersverschil 12 maanden: -34%

Koersverschil sinds jaarbegin: -28%

Dividendrendement: 4,2%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content