Aanvaardbaar bod op Resilux
De Amerikaanse private-equitymastodont Bain Capital is bereid 195 euro per aandeel van Resilux te betalen. Na negentien jaar zou de Oost-Vlaamse producent van petpreforms en -flessen van de Brusselse beurs verdwijnen.
Hoewel we Resilux hadden opgenomen in de lijst van onze tien favoriete aandelen voor 2017, is het overnamebod van de Amerikaanse private-equitymastodont Bain Capital (75 miljard dollar activa) een verrassing. In onze motivatie om het aandeel in onze eliteselectie voor dit jaar op te nemen, stond vooral het groeipotentieel voorop dat Resilux de komende jaren zelf uit overnames kon halen. Dat potentieel zit nog niet in de beurswaardering verrekend, wat Bain Capital duidelijk erkent.
Bain Capital wil 195 euro per aandeel van Resilux in cash op tafel leggen, wat de Oost-Vlaamse producent van petpreforms en -flessen op 390 miljoen euro waardeert, of een klassieke premie van 20 procent tegenover de koers op het moment van de aankondiging (162,5 euro). Heel belangrijk is dat het een vriendschappelijk bod is. Het wordt gesteund door de familie De Cuyper, die 57,6 procent van de aandelen controleert.
Het bod komt er wel pas definitief als Bain Capital ook nog een ander bedrijf te pakken krijgt, dat het met Resilux wil samenvoegen. Een andere voorwaarde is dat Bain Capital 90 procent van de aandelen in handen krijgt, met de bedoeling het aandeel van de beurs te halen.
Redelijke prijs
De jaarcijfers over 2016 zijn nog niet bekend. Maar op basis van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 22,5 miljoen euro (een recordcijfer) en de wetenschap dat Resilux in tweede semester altijd wat minder omzet en winst genereert, mogen we uitgaan van een ebitda van 40 miljoen euro. Na de verkoop van het belang in AirOLux en de terugbetaling van de aandeelhoudersleningen heeft Resilux een nettokaspositie. We schatten dat die eind 2016 op ongeveer 20 miljoen euro. Dat betekent dat de verkoop gebeurt tegen iets meer dan 9 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). Dat is geen excessieve, maar wel een aanvaardbare waardering, in de lijn van wat we onlangs in de sector hebben gezien. Resilux werd de jongste jaren doorgaans tegen een ev-ebitda-verhouding van 6,5 à 7 keer op de Brusselse beurs gewaardeerd. Dat kwam deels door de beperkte liquiditeit van het aandeel.
Ingaan op het bod
Hoe jammer we het ook vinden dat opnieuw een fraaie industriële onderneming na negentien jaar van de Brusselse beurs dreigt te verdwijnen, gebeurt dat tegen de hoogste koers ooit en tegen een aanvaardbare waardering. Vandaar dat we het advies verlagen van koopwaardig (rating 1A) naar ingaan op het bod (rating 3A), zodra het bod officieel wordt.
Advies: ingaan op het bod
Risico: laag
Rating: 3A
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 329 miljoen euro
Verwachte k/w 2016: 6
Verwachte k/w 2017: 18,5
Koersverschil 12 maanden: +52%
Koersverschil sinds jaarbegin: +23%
Dividendrendement: 1,0%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier