Zwitserland blijft grootste belastingparadijs
Ongeveer 21 biljoen tot 32 biljoen dollar van de wereldwijde welvaart wordt niet belast. Dat geld staat niet enkel geparkeerd op rekeningen in zonovergoten paradijzen.
Elk jaar stroomt er ongeveer 1 tot 1,6 biljoen dollar weg naar belastingparadijzen over heel de wereld. Dat blijkt uit de Financial Secrecy Index. De index rangschikt landen volgens hun bankengeheimhouding en financiële offshoreactiviteiten. Volgens de index hebben de Afrikaanse landen al zwaar geleden onder de kapitaalvluchten. Sinds 1970 is al 1 biljoen dollar onder de neus van de Afrikaanse belastingdiensten weggeglipt.
Maar niet alleen de ontwikkelingslanden moeten het hoofd bieden aan immense kapitaalvluchten. Ook de welvarende landen ontsnappen er niet aan. Onder meer Griekenland en Italië zijn al op hun knieën gedwongen door massale belastingontduikingen. Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras heeft de belastingontduiking in Griekenland een omvang van ongeveer 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Zwitserland
Volgens de Financial Secrecy Index is Zwitserland nog altijd het grootste belastingparadijs in de wereld. Uit een onderzoek van de Swiss Bankers Associaton blijkt dat de Zwiterse banken in september ongeveer 6,65 biljoen Zwitserse frank aan activa beheerden, waarvan 51 procent afkomstig uit het buitenland.
Zwitsersland wordt in de rangschikking gevolgd door Hongkong. Het Aziatische land heeft ongeveer 4 procent van de wereldwijde financiële offshorediensten in handen. En dat marktaandeel neemt nog toe.
De derde plaats wordt opgevuld door de Verenigde Staten. De VS bieden een resem aan belastingvrije faciliteiten aan niet-ingezetenen, zowel op federaal niveau als op niveau van de individuele staten. Veel van die constructies zijn opgericht tijdens de oorlog in Vietnam, toen Amerika een financiële put moest opvullen. Maar ook de concurrentiestrijd tussen de staten werkt allerhande belastingconstructies in de hand. Onder meer Nevada en Delaware deinzen daar niet voor terug. Dat terwijl de VS alles in het werk zetten om te voorkomen dat de Amerikaanse vermogenden het financiële geluk elders zoeken.
Singapore staat op de vierde plaats. De voormalige Britse kolonie heeft samen met Hongkong een meerderheid van de buitenlandse activa in Azië in handen. Singapore bedient vooral klanten uit Zuidoost-Azië, terwijl Hongkong zich voornamelijk richt op China en Noord-Azië. Ondanks de focus op het eigen continent, stroomt er ook veel kapitaal uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk Singapore binnen. Groot-Brittannië heeft zijn stempel gedrukt bij de opbouw van een offshore financieel centrum (OFC) in de voormalige Britse kolonie.
De Kaaimaneilanden sluiten de top vijf af. Het belastingparadijs heeft ongeveer 5 procent van de wereldwijde financiële offshorediensten in handen. De Kaaimaneilanden zijn het zesde grootste bankimperium ter wereld. In juni 2014 hadden de banken in totaal 1,4 biljoen dollar aan activa in het bezit.
Top 10 belastingparadijzen (volgens de FCI)
- Zwitserland
- Hong Kong
- Verenigde Staten
- Singapore
- Kaaimaneilanden
- Luxemburg
- Libanon
- Duitsland
- Bahrein
- Verenigde Arabische Emiraten
België
België staat op 38ste plaats in de Financial Secrecy Index. Ons land wil vanaf 2016 belastingontduiking en zwartsparen aanpakken met de invoering van de Common Reporting Standard. Daarbij gaat België samenwerken met meer dan 90 landen om wereldwijd automatisch informatie uit te wisselen. Het gaat onder andere om het saldo van een rekening, het bedrag aan bijgeschreven rente of opbrengsten uit aandelen. Financiële diensten kunnen vanaf 2017 over de gegevens van 2016 beschikken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier