Zuinigste en meest vervuilende bedrijfswagens ontsnappen aan nieuwe belastingverhoging

© Thinkstock

Wie met een bedrijfswagen rijdt, moet volgend jaar extra belastingen betalen. Alleen voor de meest zuinige en meest vervuilende wagens verandert er niets.

Elk jaar past belastingdienst de formule aan die bepaalt hoeveel belasting bestuurders van een bedrijfswagen moeten betalen. Het zogenoemde voordeel van alle aard wordt berekend op basis van de kostprijs van de wagen en de CO2-uitstoot.

De fiscus past volgend jaar de referentiewaarden voor de CO2-uitstoot aan. Die worden 89 gram per kilometer voor een dieselwagen en 107 voor een benzinewagen. Dat heeft De Standaard vernomen. De krant benadrukt dat de cijfers nog niet officieel zijn omdat er nog geen koninklijk besluit over de aanpassingen is gepubliceerd.

Meest vervuilende wagens

Voor de meest zuinige en meest vervuilend wagens verandert er niets. De zuinigste wagens vallen sowieso ook onder de nieuwe minimumlimiet. En de meest vervuilende wagens zitten ook boven het nieuwe maximum. Bestuurders van bedrijfswagens die al maximaal belast werden, worden volgend jaar niet nog eens extra belast.

Volgens de krant stijgen de belastingen voor de 20 populairste wagens met gemiddeld 1,8 procent. Maar de meeste werknemers zullen de belastingverhoging niet voelen. De belasting verlaagt, naarmate de wagen ouder wordt. Voor de meeste werknemers is die daling groter dan de stijging door de strengere uitstootnormen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content