Wallonië denkt aan belastingverhoging voor hoogste inkomens

Waals begrotingsminister Christophe Lacroix (PS). © Belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

In Wallonië staat een fiscale hervorming in de steigers. De Waalse minister van Begroting Christophe Lacroix (PS) mikt op “een rechtvaardige herverdeling van de rijkdom”.

Sinds de zesde staatshervorming hebben de Belgische gewesten meer fiscale autonomie. Na Vlaanderen en het Brussels gewest wil nu ook Wallonië sleutelen aan de fiscaliteit. Dat schrijft L’Echo. Lacroix wil onder meer de belastingen verhogen voor inwoners met een jaarinkomen tussen 120.000 en 200.000 euro. “We gaan het geld zoeken waar het zit”, zegt hij aan de krant.

Lacroix oppert de opcentiemen op de personenbelasting te verhogen voor de hoogste inkomens. Die zijn in Wallonië geplafonneerd op 35,117 procent. “Dat is een van de wegen die we kunnen inslaan dankzij de zesde staatshervorming”, verduidelijkt hij.

Kijk-en luistergeld

Daarnaast wil de minister de schenkingsrechten verlagen en de registratierechten bij de verkoop van een derde woning verhogen van 12,5 naar 15 procent. Hij wil de registratierechten bovendien niet langer berekenen op basis van het kadastraal inkomen, maar op basis van de werkelijke waarde van de woning. Daardoor zullen heel wat woningeigenaars meer onroerende voorheffing moeten betalen. Als compensatie wil Lacroix de registratierechten afschaffen voor wie van het verlaagde tarief (6%) voor bescheiden woningen geniet.

Ook het kijk-en luistergeld, een belasting die het Waals Gewest 110 miljoen euro oplevert, moet voor de bijl . Al is het nog niet duidelijk hoe Lacroix dat verlies wil compenseren. “De belastingaanpassing wordt voorafgegaan door een diepgaande studie”, aldus de minister. “Iedereen moet zijn steentje bijdragen naar zijn draagkracht. De hervorming zal rekening houden met het vermogen van ieder individu.”

Lacroix wil uiterlijk tegen de paasvakantie een oriëntatienota over zijn belastinghervorming voorstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content